2016.04.16. 11:01:59 10392 299

Itt a tavasz, irány kirándulni! – De mi kerüljön az elemózsiás táskába?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Végre megérkezett a jó idő, a tavasz éltető napsugarai még azokat is a természetbe, a közeli kirándulóhelyekre csalogatják, akik inkább az otthonülők lelkes vagy kevésbé lelkes táborát szaporítják. Ha hosszabb útra készülünk, nem árt megtölteni a hátizsákunkat mindenféle földi jóval.

Kirándulós finomságok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kirándulós finomságok

De mégis mi kerüljön a „puttonyba”, ha valami finomra, egészségesre és táplálóra vágyunk?

Kirándulós menüsor, a finom ízek és az egészség jegyében

Szendvics, kicsit másként: uborkás-lazackrémes szendvics

Hozzávalók:

  • 80 dkg friss lazacfilé (bőr és szálka nélkül)

  • 2 tojássárgája

  • 30 ml olívaolaj

  • 5 dl hal alaplé

  • 60 gramm olvasztott, majd lehűtött vaj

  • 1 lime leve

  • 12 szelet toastkenyér

  • 80 gramm Crème fraîche

  • 30 dkg salátauborka

  • só, bors, cukor

Így készítsd el:

A lazacfilét szeld nagyjából 4 cm nagy kockákra és sóval, borssal szórd meg. Az alaplevet öntsd egy edénybe, majd forrald fel. Tedd bele a lazackockákat, fedd le és 5 percig még főzd. A kockáknak belül még kicsit üvegesnek kell lenniük. Ha kész, konyhai törlőre emeld ki a lazacot. A tojások sárgáját, az olívaolajat, vajat, lime levét, a Crème fraîche-t és a sót, borsot egy habverővel keverd össze és tartsd hidegen. Az uborkát mosd meg, hámozd meg és szeld vékony szeletekre. Sózd meg majd szita, szűrő, esetleg konyhai törlő segítségével csepegtesd le. A lazackockákat szedd kisebb darabokra és keverd bele az előzőleg elkészített krémbe. Így még ízlés szerint tegyél bele sót, cukrot, borsot. Utolsó lépésként mehet a krém 6 toastszeletre, erre mehet az uborka, majd „fedőnek” a maradék kenyérszeletek. Csomagold el gondosan és irány a természet!

Uborkás burgonyasaláta – magában, vagy fasírthoz

Egy kis éthordóba egy kis adag, és máris folytatódhat a séta. Fasírthoz, rántott párizsihoz, de akár „magában” fogyasztva is finom.

Hozzávalók:

  • 20 dkg burgonya

  • 1 db mogyoróhagyma

  • 4 szál petrezselyem

  • 25 dkg salátauborka

  • 150 gramm natúr joghurt

  • 2 teáskanál mustár

  • 2 evőkanál salátakrém

  • 3 teáskanál citromlé

  • 2 evőkanál tej

  • só, bors, cukor

A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük. Ha kész, leszűrjük, hideg vízzel lehűtjük, meghámozzuk és hidegen tartjuk. A hagymát félbe vágjuk, majd így fél karikákra vágjuk. Az uborkát megmossuk, meghámozzuk és hosszában négyfelé vágjuk, majd fél centiméteres darabokra szeljük. A petrezselymet megmossuk és apróra vágjuk. A joghurtot a salátakrémmel, a mustárral és a két evőkanál tejjel összekeverjük, sóval, borssal, citromlével, cukorral ízesítjük. A hagyma és a petrezselyem felét belekeverjük.

Virslis falatkák

Ebédre, vagy útközben elmajszolni is kiváló!

Hozzávalók:

  • 8 szelet levelestészta

  • 1 evőkanál folyékony méz

  • fél teáskanál szárított majoranna

  • 4 virsli (inkább puhábbat válasszunk)

  • 1 adag savanyú káposzta

  • 1 tojássárgája

  • fél teáskanál pirospaprika (édes)

  • liszt a kitekeréshez

A leveles tésztát kiterítjük egy lisztezett deszkára. Ha még fagyos, előtte hagyjuk, hogy kiolvadjon. A savanyú káposztát jól kinyomkodjuk és nagyobb darabokra vagdossuk. Ezután egy edényben a mézzel, majorannával, az őrölt paprikával és sóval összekeverjük. A tészta alsó felére egy csíkban eloszlatjuk a káposztát, úgy, hogy körülötte 2 cm helyet hagyunk. A virsliket villával összetörjük, majd a káposztára rakjuk. A tojássárgáját egy teáskanál vízzel felverjük, és a tészta széleire kenjük, majd a tölteléktől indulva feltekerjük. Ha megvan, így is megkenjük a tojássárgájával. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, erre rátesszük a tésztát és 200 ⁰C-ra (hőlégkeverésesben 180 C⁰-ra) előmelegített sütőbe tesszük. 20-25 perc alatt el is készül.

Nasi gyanánt

Készíts müzliszeletet házilag, vagy rejts a táskádba kenyérből készült chipset.

Forrás: essen-und-trinken.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az érzelmi kiegyensúlyozottság fontosabb, mint gondolnád

Öröm, szomorúság, félelem, düh, csalódottság, unottság. Az érzelmek mindennapi emberi életünk erőteljes befolyásolói. Olyan reakciók, amelyeket különféle események, helyzetek, körülmények, emberek, tapasztalatok váltanak ki belőlünk. Ha megismerjük belső rezdüléseinket, amennyiben kíváncsian és aktívan részt veszünk a „tanulom magam” folyamatában, akkor a tudatos érzelemszabályozás igénye sem fog távol állni tőlünk. Az érzelmi egészségünkre való odafigyelés és munka, ugyanúgy nem hanyagolható el, mint a testi jóllétünkkel való foglalkozás. Mindkettő kifizetődő.

VIZSGAIDŐSZAK: A GYORSÉTELEK ÉS A TÚLZOTT CUKOR- VAGY KOFFEINBEVITEL RONTHATJA AZ EREDMÉNYT

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, a túl sok cukor, és a túlzásba vitt gyorséttermi, valamint feldolgozott étel csökkentheti a koncentrációt. A Semmelweis Egyetem dietetikusa a mértéktelen koffeinfogyasztás kapcsán pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy álmatlansághoz vezet, holott a megfelelő agyi tevékenységhez a kielégítő alvásmennyiség is nagyban hozzájárul.

3+1 visszautasíthatatlan és egyszerű szendvicskrém reggelire és/vagy uzsonnára

A reggeli gyors készülődés közepette, valamint munkából hazaérkezve ugyancsak jól eshetnek a pofonegyszerűen elkészíthető szendvicsek. Ezekhez a hétköznapi harapnivalókként és vendégváró falatokként ugyancsak helytálló mindenki-kedvence szendókhoz kínálunk most néhány otthon elkészíthető krémet.