2016.03.06. 08:35:14 16430 478

Ízek a pogácsán túl – Avagy mire, vagyis mibe jó még a medvehagyma
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ugyan a rohamra még egy kicsit várni kell, de kétségtelen, ha itt a tavasz, akkor alig bírjuk kivárni, hogy igazi, tavaszi, napsütéses ízeket érezzünk a szánkban. És ha tavasz, és ízek, akkor medvehagyma. Mert ha a hóvirág a napsütéses évszak első illatos, akkor a medvehagyma annak első ízes hírnöke.

Medvehagymás finomságok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Medvehagymás finomságok

És ha hozzájutunk, kapunk, szedünk, veszünk egy kisebb vagy nagyobb adagot, akkor biztos, hogy jó ideig a heti menü szerves része lesz a medvehagyma. Ha idén a krémlevesen és a pogácsán túl más ízesítésre is felhasználnád, olvass tovább, hogy milyen egyszerű, de nagyszerű fogások készíthetőek még belőle.

Medvehagymás kenyér

Ami kell hozzá:

  • 10 dkg medvehagyma

  • 20 gramm élesztő

  • 3,25 dl tej

  • 1 teáskanál cukor

  • só, bors

  • 20 dkg vaj

  • fél kg liszt

Az élesztőt a cukorral és a tejjel felfuttatjuk. Ezt az élesztős tejet két evőkanál vajjal és a liszttel összekeverjük és lágy, rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Ezután egy konyharuhával lefedjük és egy 1 órán keresztül meleg helyen kelesztjük. A medvehagymát megmossuk, alaposan lecsöpögtetjük és apróra vágjuk. A maradék vajjal összekeverjük és az így kapott fűszervajat tovább ízesítjük a sóval, borssal. Ha a tészta megkelt, gyúródeszkára borítjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát megkenjük a fűszeres, medvehagymás vajjal. Ha megvan, a megkent tésztát 5 egyforma részre vágjuk, és minden részt harmonikaszerűen összehajtunk és így tesszük be a sütőformába, és még így pihentetjük kb. egy negyed órát. 190⁰C-ra melegített sütőben, 45 perc alatt aranybarnára sütjük.

Pofonegyszerű medvehagymás spagetti

Kell hozzá:

  • 20 dkg medvehagyma

  • fél kg spagetti

  • 1 evőkanál olívaolaj

  • só, bors

A spagettit kissé roppanósra főzzük. Míg a tészta elkészül, a medvehagymát megmossuk, lecsöpögtetjük, apróra vágjuk, és az olívaolajon megpároljuk. Ha kész, rádobjuk a spagettit, sóval borssal ízesítjük és már kész is. Reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.

Cordon bleu kicsit másként

Hozzávalók:

  • 4 szelet sertéshús

  • 6 dkg medvehagyma

  • 4 szelet sonka

  • 4 szelet sajt

  • 4 evőkanál tömlős sajt

  • só, bors

  • a panírhoz liszt, tojás, zsemlemorzsa

  • olaj

  • fogpiszkáló, hogy egyben maradjon a mű:-)

A húst kiklopfoljuk, majd sóval, borssal megszórjuk. A medvehagymát leforrázzuk és jól kinyomkodjuk. A szeleteket a sonkával, sajtokkal, illetve a medvehagymalevelekkel „megtöltjük”, feltekerjük és egy fogpiszkáló segítségével összetűzzük. Beleforgatjuk a lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába, majd forró olajban kisütjük.

Forrás: ichkoche.at

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Vége a fájdalomnak – így szabadulhatsz meg a benőtt körömtől

Kevés kellemetlenebb apróság van annál, mint amikor a lábujj körme – legtöbbször a nagylábujjé – benő a bőrbe. Az egyszerű mozgást, cipőviselést, sőt néha még az alvást is megkeserítheti. Sokan hajlamosak halogatni a megoldást, pedig a benőtt köröm kezelhető, és néhány jó szokással akár megelőzhető is.

Mosás tippek kezdőknek és haladóknak(X)

A mosás a háztartásban alapvető rutin. Sokan mégsem gondolnak bele, hogy mennyire sok tényező befolyásolja a végeredményt. A rosszul megválasztott program, a túl sok mosószer vagy a helytelen szárítás nemcsak a ruháinkat teheti tönkre, de feleslegesen terheli a pénztárcánkat és a környezetet is. Cikkünk kezdőknek és haladóknak egyaránt hasznos mosási tippeket kínál, hogy a ruhák tovább maradjanak újszerűek, és a folyamat is hatékonyabbá váljon.

A sportteljesítményre is hatással van a nagy meleg és a magas páratartalom

A magas hőmérséklet és páratartalom hatással van a szervezet hőháztartására, ami különböző mechanizmusokon keresztül befolyásolja az erőkifejtést, az állóképességet és a koncentrációt is. Nagy melegben a szervezet saját védelmét helyezi az első helyre, így óhatatlanul csökken a fizikai teljesítmény. Ezért, bár a nyár kiváló időszak a szabadtéri sportolásra, kulcsfontosságú a test hőháztartásának védelme, a megfelelő hidratálás, a túlterhelés elkerülése, valamint a napvédelem – mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tanszékvezetője.