Ízek a pogácsán túl – Avagy mire, vagyis mibe jó még a medvehagyma
Ugyan a rohamra még egy kicsit várni kell, de kétségtelen, ha itt a tavasz, akkor alig bírjuk kivárni, hogy igazi, tavaszi, napsütéses ízeket érezzünk a szánkban. És ha tavasz, és ízek, akkor medvehagyma. Mert ha a hóvirág a napsütéses évszak első illatos, akkor a medvehagyma annak első ízes hírnöke.
És ha hozzájutunk, kapunk, szedünk, veszünk egy kisebb vagy nagyobb adagot, akkor biztos, hogy jó ideig a heti menü szerves része lesz a medvehagyma. Ha idén a krémlevesen és a pogácsán túl más ízesítésre is felhasználnád, olvass tovább, hogy milyen egyszerű, de nagyszerű fogások készíthetőek még belőle.
Medvehagymás kenyér
Ami kell hozzá:
10 dkg medvehagyma
20 gramm élesztő
3,25 dl tej
1 teáskanál cukor
só, bors
20 dkg vaj
fél kg liszt
Az élesztőt a cukorral és a tejjel felfuttatjuk. Ezt az élesztős tejet két evőkanál vajjal és a liszttel összekeverjük és lágy, rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Ezután egy konyharuhával lefedjük és egy 1 órán keresztül meleg helyen kelesztjük. A medvehagymát megmossuk, alaposan lecsöpögtetjük és apróra vágjuk. A maradék vajjal összekeverjük és az így kapott fűszervajat tovább ízesítjük a sóval, borssal. Ha a tészta megkelt, gyúródeszkára borítjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát megkenjük a fűszeres, medvehagymás vajjal. Ha megvan, a megkent tésztát 5 egyforma részre vágjuk, és minden részt harmonikaszerűen összehajtunk és így tesszük be a sütőformába, és még így pihentetjük kb. egy negyed órát. 190⁰C-ra melegített sütőben, 45 perc alatt aranybarnára sütjük.
Pofonegyszerű medvehagymás spagetti
Kell hozzá:
20 dkg medvehagyma
fél kg spagetti
1 evőkanál olívaolaj
só, bors
A spagettit kissé roppanósra főzzük. Míg a tészta elkészül, a medvehagymát megmossuk, lecsöpögtetjük, apróra vágjuk, és az olívaolajon megpároljuk. Ha kész, rádobjuk a spagettit, sóval borssal ízesítjük és már kész is. Reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.
Cordon bleu kicsit másként
Hozzávalók:
4 szelet sertéshús
6 dkg medvehagyma
4 szelet sonka
4 szelet sajt
4 evőkanál tömlős sajt
só, bors
a panírhoz liszt, tojás, zsemlemorzsa
olaj
fogpiszkáló, hogy egyben maradjon a mű:-)
A húst kiklopfoljuk, majd sóval, borssal megszórjuk. A medvehagymát leforrázzuk és jól kinyomkodjuk. A szeleteket a sonkával, sajtokkal, illetve a medvehagymalevelekkel „megtöltjük”, feltekerjük és egy fogpiszkáló segítségével összetűzzük. Beleforgatjuk a lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába, majd forró olajban kisütjük.
Forrás: ichkoche.at