Ízletes rostbomba, amit minden zöldségkerülő szeretni fog
A rostbevitel létfontosságú az egészséges emésztéshez, a vércukorszint szabályozásához és a teltségérzet fenntartásához – ám sokan, akik nem kedvelik a zöldségeket, kihívásnak érzik a napi ajánlott rostmennyiség elérését. A jó hír az, hogy a rost nem csak salátából és brokkoliból származhat. Ez a zöldségmentesnek tűnő almás-zabos muffin remekül rejti a rostokat, miközben úgy viselkedik, mint egy desszert – vagy akár egy tízóraira tökéletes harapnivaló!

Almás-zabos muffin
Hozzávalók (12 darabhoz):
2 db érett alma (reszelve – magas rosttartalma van de nem „zöldséges” ízű)
2 db tojás
150 g aprószemű zabpehely
100 g natúr joghurt vagy kefir
50 ml semleges ízű olaj (pl. napraforgó vagy kókusz)
2-3 ek méz vagy eritrit ízlés szerint
1 tk fahéj
1 tk sütőpor
opcionálisan: 1 marék darabolt dió vagy lenmag a plusz rostért
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és készíts elő egy muffinformát (kend ki enyhén zsírral). Reszeld le az almát héjastul – a héjban van a legtöbb rost! Egy tálban keverd össze a tojásokat a joghurttal, olajjal és édesítővel. Add hozzá a zabpelyhet, reszelt almát, sütőport, fahéjat, és ha szeretnéd, magvakat is. Kanalazd a masszát a muffinformákba, és süsd 20–25 percig, amíg szépen megpirul a tetejük. Hűtsd pár percig, majd élvezd langyosan vagy akár másnap is.
Miért jó választás ez a muffin?
Alacsony hozzáadott cukorral készül – mégis édes és puha. Tele van rosttal, de nem érződik zöldségesnek. Könnyen magaddal viheted uzsonnára, tízóraira, vagy akár edzés utánra. A gyerekek is előszeretettel megeszik – észre sem veszik, hogy egészséges.