Káposztasalátából sosem elég – 5 új recept!
Változatos salátákat készíthetünk, ha van otthon egy fej káposztánk. A különböző öntetekkel teljesen más jellegű salikat dobhatunk össze, melyek isteniek húsok mellé, de akár saját magában is fogyaszthatjuk őket.
Mediterrán káposztasaláta
- 1 fej friss káposzta
- olívabogyó
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- petrezselyem
- só, bors
A káposztát legyaluljuk, miután kivágtuk a torzsáját és megmostuk. Keverjük össze az olívaolajat a citromlével, valamint az apróra vágott petrezselyemzölddel. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ezt a citromos dresszinget a káposztával összekeverjük, a tetejére pedig olívabogyót szórunk.
Almás káposztasaláta
- 1 szál sárgarépa
- 1 kis fej káposzta
- 2 db savanykás alma
- 1-2 zeller szál, zölddel
- 2 kis fej lila hagyma
- 4 evőkanál citromlé
Öntet:
- 2 gerezd fokhagyma
- 300 g natúr joghurt
- 1 ek mustár
- 1 teáskanál méz
- só, bors, köménymag
- 2 dl majonéz
Legyaluljuk a káposztát, lereszeljük a répát, vékony csíkokra vágjuk az almát, és karikákra szeljük a lila hagymát. A zeller szárat is felkarikázzuk, a zöldjét apróra metéljük, majd megszórjuk vele a zöldségeket és ráfacsarjuk a citromot. Alaposan összekeverjük. A fokhagymát összezúzzuk, és az öntet hozzávalóit összekeverjük, végül ráöntjük a salátára és a hűtőbe tesszük. Amikor az ízek összeértek, tálaljuk.
Klasszikus káposztasaláta egyszerűen
- fél fej káposzta
- 2 teáskanál só
- 0,5 dl ecet
- 2 evőkanál cukor
- fél teáskanál köménymag
- fél fej vöröshagyma
A káposztát legyaluljuk és meglocsoljuk egy kis ecettel, megsózzuk és félretesszük. Hozzáadjuk a hagymát és a köménymagot is. Ízlés szerint salátalevet készítünk ecetből és cukorból, majd a káposztára és a hagymára tesszük, alaposan összekeverjük, majd a hűtőben érleljük.
Amerikai káposztasaláta
- Fél fej káposzta
- 3 szál sárgarépa
- 2 doboz tejföl
- 2 evőkanál majonéz
- 4 evőkanál almaecet
- 2 evőkanál cukor
A káposztát legyaluljuk, a sárgarépát lereszeljük. Az öntet hozzávalóit alaposan összekeverjük, majd a zöldségekhez adjuk. Egy éjszakát a hűtőben érleljük. Nagyon finom önmagában is!
Gyömbéres lila káposzta
- fél fej lila káposzta
- 1 dl olívaolaj
- 3 dl joghurt (natúr)
- 2 evőkanál friss, reszelt gyömbér
- 2 kiskanál porcukor
- fél citrom leve
- 1 kiskanál őrölt köménymag
- só, bors
A káposztát legyaluljuk, összekeverjük a sóval, hagyjuk állni, majd kinyomkodjuk. A fűszereket összekeverjük az olajjal, majd a káposztához adjuk. Tálalás előtt keverjük bele a joghurtot.
Forrás: nosalty.hu