2024.01.25. 08:32:40 6296 222

Karcsúbb test, élesebb elme – Miben nyilvánul meg az időszakos böjt ereje?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az időszakos böjt néven futó fogyókúrás stratégia világszerte egyre népszerűbb. A böjtöt, avagy az ételtől való ideiglenes tartózkodás módszerét, már a régmúltban is gyakorolták. Manapság is könyvek egész garmadája helyezi górcső alá ezt a témát.

Időszakos böjt - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Időszakos böjt

A világ vezető böjtklinikája, a németországi Buchinger-Wilhelmi Klinika például terápiás böjtprogramjaival már több mint egy évszázada segíti pácienseit a jobb testi és mentális egészség elérésében. A Dr. Otto Buchinger által kialakított holisztikus módszert – egyetemi kutatók együttműködésével – folyamatosan tökéletesítik. Vajon miben rejlik a böjt, ezen belül is az időszakos böjttípus ereje?

Böjtölni vagy nem böjtölni: az itt a kérdés

Ami a különbséget képezi az IF (az angol Intermittent Fasting – időszakos böjt), valamint a hagyományos és innovatív diéták között az, hogy az időszakos böjt arról szól, hogy mikor eszünk, és csak részben arról, hogy mit. Gin Stephens könyvének már a címe magában hordozza az időszakos böjt legfőbb támpontjait, melyek a következők: böjt, evés, ismétlés.

Amikor az elhízástól nem kellett tartani

John Hopkins és Mark Mattson idegtudósok több mint két évtizedig kutatták ezt a böjttípust, és véleményük szerint az emberi test az idők során úgy fejlődött, hogy képes órákig, napokig, sőt esetenként még tovább is meglenni élelem nélkül. A kutatások arra engednek következtetni, hogy mindez a túlélésre berendezkedett ősidőkben fejlődött ki, amikor az emberek hosszú ideig nem jutottak táplálékhoz.

Ugyanakkor a szakértők hozzáfűzték, hogy nem szükséges az ősidőkig visszatekintenünk ahhoz, hogy (be)lássuk: a megfelelő testsúly fenntartása nem volt mindig olyan nehézkes, mint napjainkban. Még fél évszázaddal ezelőtt sem fenyegette az embereket a túlsúly rémálma annyira, mint elkényelmesedett korunkban. Egyebek mellett azért, mert nem volt nulla-huszonnégyben hozzáférhető internet, bármeddig nézhető csatornák, így fölösleges nassolások miatt felszaladó többletsúly sem. Mindemellett pedig az ételadagok is kisebbek voltak, a gyermekek és a felnőttek több időt töltöttek a szabadban, sokat mozogtak a friss levegőn.

Az időszakos böjtnek több változata van, melyeket a böjtölni tervezők saját igényeikhez, elérendő céljaikhoz igazíthatják. Mindez tehát megnyilvánulhat a napi néhány órát felölelő böjtben, vagy akár heti pár napra vonatkoztatott napi egyszeri étkezésben. Az IF idején megengedett a tiszta víz, a nulla kalóriát tartalmazó egészséges italok, a fekete kávé és tea fogyasztása.

Melyek az időszakos böjt előnyei

Több kutatás is kimutatta, hogy az időszakos böjt során beálló anyagcsere-folyamatok a fizikai és a mentális egészségre egyaránt pozitív hatással vannak. Már az ókori filozófusok felismerték a böjt memóriajavító erejét. A későbbi kutatások ugyanakkor rámutattak a vérnyomás optimalizáló, testtömeg szabályozó, koleszterinszint csökkentő, szívegészség megőrző hatására.

A szakemberek szerint azonban az időszakos böjt (egyáltalán a böjtölés) nem való mindenkinek. Ennek kiderítéséhez érdemes orvosi útmutatást kérni. Akiknek viszont nem javasolják, azok: a 18 év alattiak, terhes és szoptató nők, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők, étkezési zavarokkal küzdők.

A haladó IF-esek, ahogyan Stephens fentebb említett átfogó útmutatásában nevezi az időszakos böjtölőket, egy idő után már nem diétaként, hanem életmódként tekintenek erre a módszerre. Mivel ebben az önként vállalt folyamatban a késleltetés módszerével szükséges élni, így a fegyelem, a kitartás is edződik. Számos híresség bevezette az időszakos böjtölést. Jennifer Aniston életmóddiétaként tekint az IF-re, ugyanakkor Reese Witherspoon, Halle Berry, Nicole Kidman, Margot Robbie is időszakos böjtrajongónak tekinti magát.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...