Készíts egészséges pizzát a gyerekekkel karfiolból!
Nagyon sok családban gondot okoz, hogy a kicsik megpróbálnak kibújni a zöldségevés alól. Azonban, ha számukra érdekes módon tálaljuk a szükséges tápanyagokat, sikerülhet felkelteni az érdeklődésüket. Tovább növelhető a kedvük, amikor részt is vehetnek az elkészítésében. Főleg, amint egy pizzáról van szó!
A családbarát kifejezés ezennel bekerül az ételek jelzői közé: kerek 40 perc alatt egy egész nagy pizza készülhet az egész család közreműködésével! Felejtsük el a paradicsomszószos, felvágottak zsiradékjától tocsogó verziót, itt a finom, ropogós zöldségpizza.
Karfiolos pizza - recept
Karfiolos pizza alap hozzávalói:
- 1 nagy fej karfiol (kb. 500 gr)
- 100 gr mandulaliszt
- 4 tojás
- 1-1 tk. oregánó és tengeri só
- őrölt fekete bors
Készítsünk elő egy pizza tepsit (lehet kerek és szögletes is) sütőpapírral kibélelve, és melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Az apróra vágott karfiolt turmixoljuk le addig, míg rizsszerű textúrát nem kap. Egy keverőtálban keverjük hozzá 4 csészényi karfiolhoz az összes többi „száraz” hozzávalót, végül a keverék közepébe létrehozott mélyedésbe mehetnek az előre felvert tojások is.
Kézzel jól gyúrjuk össze a tésztát, ami lazább és nedvesebb is lesz a kenyértésztáknál, majd hagyjuk 10 percig pihenni.
A tepsibe kézzel nyomkodjuk el a pizzalapot a szélein vékony peremet hagyva, ezután 15 perc alatt süssük aranysárga színűre.
Zöldséges feltét hozzávalói:
- 3 közepes burgonya
- 1 kis cukkini
- 100 gr morzsolt feta
- 1 kicsi lila hagyma
- 2-2 ek. morzsolt kakukkfű és tengeri só
- 4 ek. olívaolaj
- bors
A cukkinit és a burgonyát vágjuk egészen vékony szeletekre, és hagyjuk állni sós vízben bő 20 percig. Az idő letelte után töröljük szárazra a zöldségeket.
Az elősütött pizzalapot vékonyan kenjük meg olívaolajjal, és szórjuk meg a sajt felével. Erre mehetnek rá a burgonya és a cukkiniszeletek – Csak kreatívan! A hagymával együtt szórjuk rá a fűszereket is.
A maradék sajt pedig a pizza tetejére kerül még egy kevés olívaolajjal együtt.
Süssük újabb 15 percig, hogy a karikára vágott, nyers hozzávalóink is megsülhessenek. Tálaljuk azon melegében!
Az aprócska kukták életkoruk és tudásuk alapján bátran bevonhatók az elkészítési folyamatokba!