Készítsd el ezt a finom mézes-diós répatortát
Gyerekkorunkban a répa gyakran került az asztalra: főzelék és püré, leves vagy édesség formájában, vagy éppen nyersen fogyasztva. Mivel nem minden elkészítési formájában nyerte el a tetszésünket, így „köretként” különféle gyanús ígéreteket is kaptunk hozzá. Ezek közül a legismertebb az volt, hogy a sok répaevéstől megtanulunk szépen fütyülni. Midőn számos répamajszolást követően sem került sor a varázsmesébe illő fütyörészésre, úgy azt a fejcsóválós választ kaptuk, hogy: bizonyára nem fogyasztottunk elegendő mennyiséget annak érdekében, hogy ez megvalósulhasson. Szerencsére a répa számtalan módon elkészíthető, így élvezhetjük az elfogyasztásából következő egészségügyi előnyöket – és talán már amiatt sem bánkódunk, hogy nem futottunk be lehengerlő füttyművész-karriert.
Az egészséges répa
Kissé folytatva a gyermekkori répás sztorizást, arról is sűrűn hallhattunk, hogy a répafogyasztás jót tesz a szemünknek. Ez viszont tökéletesen megfelel a valóságnak, azonban a répa egészségre gyakorolt pozitív hatásai nem állnak meg ennél a pontnál. E gyökérzöldségnek még jó néhány jótékony hatásáról szólhatunk. Például a következőkről:
egy sárgarépa napi elfogyasztásával biztosíthatjuk a sejtvédő antioxidánsként is funkcionáló A-vitamin szükséglet 100 százalékát, melynek hiánya akár a látás romlásához is vezethet,
noha ebben a zöldségfélében magas a cukortartalom, nem kell tartanunk a fogyasztásától, ugyanis antidiabetikus tulajdonságának köszönhetően segít a vércukor- és az inzulinszint szabályozásában,
a rostban és vízben gazdag, alacsony kalóriatartalmú répa fokozza a teltségérzetet, így a fogyókúrák során az egyik leggyakrabban fogyasztott zöldségnek bizonyul,
a sárgarépában található beta-karotinnak nevezett karotinoid antioxidánsról kiderült, hogy akár a rákos megbetegedések kockázatát is csökkentheti,
egy tanulmány (ami az American Heart Association folyóiratban, 2020-ban jelent meg) rámutatott arra is, hogy a sárgarépa-fogyasztás pozitív hatással van a szív- és érrendszer egészségére.
Most, hogy kedvet kaptunk a répaevéshez, lássunk egy receptet is
Hozzávalók: 1 dl méz, 3 tojás, 2 dl reszelt sárgarépa, 8 dkg vaj, 1 dl darált dió, 1 kk sütőpor. A sütőforma kikenéséhez pedig szükségünk lesz: vajra és zsemlemorzsára. A díszítéshez pedig: tejszínhabra.
Elkészítés: a mézet a vajjal együtt simára keverjük, ezt követően pedig a tojások sárgáját is külön-külön beledolgozzuk a keverékbe. Lassan hozzáadagoljuk a reszelt sárgarépát is a mézes-vajas-tojásos mixtúránkhoz, majd a sütőport külön elkeverjük a dióval, és ezt is hozzáadjuk. A megmaradt tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és ezt is alaposan beleforgatjuk. A sütéshez kelleni fog egy 22 cm átmérőjű tortaforma, amit egyenletesen ki kell vajaznunk, majd morzsával meghintenünk.
Ha nem szeretnénk a vajjal bajlódni, akkor az is megfelel, ha sütőpapírral béleljük ki a formát. 165 °C-ra előmelegített – lehetőleg légkeveréses – sütőben nagyjából 45 percig sütjük. Ha nem rendelkezünk légkeveréses sütővel, akkor 180°C-ra melegítsük elő a sütőnket. Amikor a tortánk megsült, ne vegyük ki a formából azonnal, hanem hagyjuk kihűlni a formában, és csak ezután borítsuk egy nagyobb tálra. Tejszínhabbal és kivikarikákkal díszítsük a tetejét. Családi csemegeként és vendégváró édességként is megállja a helyét. Egy szelet a torta pedig nagyjából 220 kalóriát tartalmaz. Jó étvágyat kívánunk az elfogyasztásához!