Kezdődik az Irsai szüret: Készítsünk szőlő salátát!
Már szüretelhető a magyar szőlőtermesztők egyik kedvenc fajtája a leggyakrabban fehérbornah vagy csemegebornak felhasznált Irsai Olivér. Az átlagosnál kicsit kisebb, de nagyon zamatos szőlőszemek a fürtről lecsipegetve is nagyon finomak!
Az Irsai Olivér szőlővel nem gyakran találkozni az éttermek étlapján, annál inkább az itallapjukon. A muskotályos íz azonban lehetővé teszi, hogy néhány kreatívan elkészített étel hozzávalója lehessen.
Irsai Olivér szőlő saláta:
Hozzávalók:
500 g friss Irsai Olivér szőlő
100 g friss rukkola
50 g dió
50 g sajt (pl. feta vagy kecskesajt)
2 ek. extra szűz olívaolaj
1 ek. balzsamecet vagy fehérborecet
1 tk. méz
Só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítése:
Mossuk meg az Irsai Olivér szőlőt és a rukkolát, majd szárítsuk is le ezeket. Akiket zavarnak a szőlőmagok, azok vágják félbe és ma magozzák ki a szőlőszemeket. (A szőlőmagban értékes tápanyagok lehetnek, megéri óvatosan elrágcsálni azokat.)
A rukkolát kisebb darabokra is téphetjük.
A szőlőhöz és a rukkolához öntsük hozzá a tetszetős kockákra vágott sajtot, és forgassuk jól össze.
A saláta öntetéhez öntsönk össze egy kis tálban olívaolajat, balzsamecetet és mézet, majd ezek gondos elkeverése után ízlés szerint sózzuk és borsozzuk is meg.
Öntsük nyakon ezzel az öntettel a szőlős-rukkolás salátát, majd óvatosan forgassuk össze,.
Egy serpenyőbe szórjuk bele a durvára tört diót és pirítsuk rövid idő alatt illatosra, végezetül szórjuk rá a salátánk tetejére.
Tálaljuk frissen az Irsai Olivér szőlő salátát, hogy kiélvezhessük a gyümölcsös ízek legjavát.
Ez a könnyű és ínycsiklandó szőlősaláta természetesen bármilyen étkezésre alkalmas és friss szőlőfajtából elkészíthető, de most a szezonjában ismerkedjünk meg ennek a különleges szőlőfajtának a valódi, friss ízével!