Kiadós téli levesek a fagyos mindennapokra!
A levesimádók kifejezetten élvezni fogják ezeket a recepteket, ha már ennyire hideg és fagyos mindennapokat élünk. Egy tányér gőzölgő leves nemcsak a testet, de a lelket is felmelegíti, arról nem beszélve, hogy ezek annyira finomak és sűrűek, hogy a jóllakottság érzésén felül a 10 ujjunkat is megnyaljuk elfogyasztásuk után. Íme a két kedvenc téli levesünk a zimankós időszakra.
Savanyú káposztás raguleves
Hozzávalók:
40 dkg pulykacomb
50 dkg savanyú káposzta
2 db közepes méretű sárgarépa
1 db közepes méretű fehérrépa
1 db nagy méretű vöröshagyma
2 evőkanál mangalica zsír
3 gerezd fokhagyma
3 dl tejföl
2 kávéskanál tárkony
só, bors, fűszerpaprika ízlés szerint
1 csokor petrezselyem
2 db babérlevél
1,5 liter víz
Első lépésként a hagymát és a húst kockázd fel. Majd a hagymát a zsíron kezd el üvegesre dinsztelni, ezután pedig add hozzá a zúzott fokhagymát, a tárkonyt, a babérlevelet, a húst és pirítsd fehéredésig. Ízlés szerint sózhatod, borsozhatod és megszórhatod fűszerpaprikával. Öntsd fel az egészet vízzel, és adagold hozzá a megtisztított, egészben hagyott sárga- és fehérrépát. Addig főzd, amíg a zöldségek megpuhulnak, majd vedd ki őket és tedd félre. A jól átmosott savanyú káposztát add hozzá a húshoz, ha szükséges önthetsz még hozzá vizet. Főzd készre és puhára, a végén pedig a felaprózott zöldségeket tedd vissza a levesbe, majd add hozzá a tejfölt és forrald fel újra. Ízesítheted a kész levest petrezselyemzölddel, de a kapor is nagyon illik hozzá.
Téli minestrone
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
20 dkg kockára vágott sonka
1 db nagy méretű vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 db közepes méretű sárgarépa
2 db közepes méretű fehérrépa
3 db közepes méretű zellerszár
2 db édesburgonya
10 dkg sütőtök
20 gramm sűrített paradicsom
15 dkg konzerv paradicsom
1 liter alaplé
20 dkg levesbe való tészta
3 db babérlevél
15 dkg konzerv fejtett bab
15 dkg konzerv fehérbab
10 dkg kelkáposzta
2 szál rozmaring
2 evőkanál bazsalikom
10 dkg parmezán sajt
só, bors ízlés szerint
A legtöbb munkád a zöldségek felaprításával lesz, ugyanis utána már minden sokkal gördülékenyebben fog működni. A felforrósított olajra dobáld rá a kockázott sonkát és pirítsd pár percig, ezután jöhet rá a vöröshagyma és a zúzott fokhagyma. Megfelelő dinsztelés után következhet az édesburgonya, a tök, a zeller, a rozmaring, a sárga és a fehérrépa. Hagyd őket pár percig párolódni, majd add hozzá a paradicsompürét. Az illatok biztosítani fognak arról, hogy mindent jól csinálsz.
Öntsd fel az zöldségeket alaplével és tedd bele a konzerv paradicsomot, illetve a babérlevelet. Először forrald fel, majd közepes hőfokon főzd a levest. Amikor már úgy érzed, hogy kezdenek puhulni a zöldségek, hozzáadhatod a tésztát. Azonban figyelj rá, hogy ne a tészta domináljon a levesben, inkább érzéssel szórd bele. Amint már a tészta és a zöldségek is kellően puhák, add hozzá a fejtett- és fehér babot és a kelkáposztát. Itt már ízlés szerint fűszerezheted a levest. Bátran öntsd még fel alaplével, ha úgy ítéled meg, hogy szükséges. A végén, amikor már elkészült a leves, akkor keverd bele a bazsalikomot. Tálalásnál pedig hintsd meg parmezán forgáccsal.
Forrás: nosalty.hu