2024.04.23. 17:53:35 6254 245

Konkrét célok nélkül nincs siker
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az élet célok nélkül olyan, mint a… és itt most mindenki behelyettesítheti a számára legszimpatikusabb hasonlatvariánsokat erre a kihagyott helyre. Azt már az önsegítő könyvek lapozásából és elszánt jegyzeteléséből, videókból, közösségi oldalakról és tréningekről tudjuk, hogy a sikeres élet elengedhetetlen elemei a célok. Mégpedig a konkrét célok. De miért is fontos kristálytisztán látni azokat?

Elért cél - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Elért cél

A célkonkretizálás azt jelenti, hogy például nem azt mondjuk, hogy szeretnék vékonyabb lenni, hanem jelentsük ki, hogy pontosan mennyi az annyi álomsúlyban, és még mindig nem állhatunk le ennél a pontnál, hiszen alapvető, hogy mindehhez valamilyen határidőt kis tűzzünk ki. Továbbá a célokat sem árt kategorizálni, így megkülönböztetve: egyéni és társas; egészségügyi; karrierbeli; pénzügyi és szellemi célokat.

A coachok szerint kulcsfontosságú, hogy mindig lejegyezzük a céljainkat, hiszen amennyiben csak a fejünkben „futtatjuk” végig azokat, akkor még a vágyak szintjén stagnálnak megfoghatatlanul, mivel még nem öltöttek konkrét formát, „céltestet” magukra. Hollenda Zsolt tréner és coach szerint érdemes figyelni arra, hogy világosan és egyértelműen fogalmazzuk meg magunknak a céljainkat. Hogy ezek a kitűzéseink legyenek reálisak, elérhetőek – pontosan jegyezzük le, hogy honnan szeretnénk eljutni hová. A cél kihívás mibenléte hasson ösztönzőleg ránk, ám semmiképpen se legyen irreális. Igyekezzünk kiiktatni a feltételes mód használatát. Fogalmazzunk úgy, mintha már megtörtént volna, a jelenre rávetítve – pl. egészséges vagyok az egészséges leszek helyett. Jelöljük ki a mozgatórugókat, vagyis azokat a motivációkat, melyek megadják számunkra a kellő löketet, ha ellankadunk, elcsüggedünk a célmegvalósítások folyamatában – például vegyük fontolóra, hogy milyen előnyökkel járhat, ha megvalósítjuk azokat. Érezzük, lássuk magunk előtt ezeket.

Miben segít, ha konkretizáljuk céljainkat?

Minden nap szánjunk rá néhány percet (általában 10-15 percet) arra, hogy átnézzük a célvázlatainkat. Ha tehetjük, reggel vagy este folyamodjunk ehhez a módszerhez, melynek segítségével idővel kikristályosodnak a célok, miközben számos megvalósításhoz szükséges ötlet és eszköz kerül fókuszba. Aprólékosságunknak köszönhetően kellőképpen növelhetjük a lendületet és a motivációt. Mérhetővé, nyomon követhetővé tehetjük mindazt, amit szeretnénk elérni, amivé válni akarunk. Ha meghatározzuk a céljainkat, akkor az agyunk számára irányt, térképet adunk, és innentől kezdve azon leszünk, hogy mindennap közelebb kerüljünk önmagunk legjobb, legideálisabb változatához. Mindazonáltal az összpontosítás is könnyebben fog menni, mert pontosan tudjuk, hogy mi az, amit meg akarunk valósítani, és ehhez milyen lépéseket kell megtennünk. Ennek hamarosan tapasztalni fogjuk a fizikai és mentális egészségünkre gyakorolt számos pozitív hatását.

Mikrocélok és jutalmak

A hosszú távú céljainkat bontsuk le több mikrocélra, melyeket naponta, hetente, havonta hajthatunk végre. Ezzel a hozzáállással életben tudjuk tartani a motivációnkat, kitartunk és nem siettetjük a nemes cél idő előtti bekövetkeztét, hanem mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki magunkból ennek érdekében. Például: amennyiben saját vállalkozásba szeretnénk vágni: tájékozódunk, kapcsolatokat építünk, tanfolyamokat végzünk, nyelveket tanulunk stb. Időközben gondoskodjunk arról is, hogy ne kifulladásig hajszoljuk magunkat, iktassunk be néhány jutalomidőt is, amikor kisebb ajándékokkal lepjük meg magunkat. Miért? Mert a jó célokért kellőképpen meg kell dolgoznunk, ám a kudarcok, határidő-csúszások, szellemi és anyagi akadályok, időközönkénti visszaesések szakaszaival is fel kell tudnunk venni a harcot. A jutalom pedig nem csak tárgy lehet: kivehetünk egy szabadnapot, amikor kipihenjük magunkat vagy elutazhatunk egy hétvégére a barátokkal egy lélekfeltöltő kiruccanásra.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...