Körtés édesség csokival akár az ünnepekre is
A sült almát nem kell bemutatnunk, karácsonyi vásárok egyik fontos „kelléke” lehet az illatos, ropogós gyümölcs. De hogy „barátja”, a körte sem maradjon ki a buliból, vonjuk be őt is a téli konyhai akcióinkba és készítsünk belőle (no és néhány hozzávalóból még) finom desszertet!
A csokis, gyümölcsös finomság mindenkit levesz majd a lábáról! Az alkoholtartalma miatt inkább felnőtteknek ajánlott!
A következő hozzávalók kellenek ehhez a szuper édességhez:
2 db körte
2,5 dl fehérbor, lehetőleg száraz
1 lime leve
1 adag tej vagy tejszín
1 rúd vanília
1 rúd fahéj
8 dkg étcsokoládé
narancslikőr
1 evőkanál cukor
mézeskalács fűszerkeverék
A fehérbort a lime levével, mézeskalács fűszerkeverékkel, vaníliával, fahéjjal, némi vízzel keverjük össze és tegyük fel főni, kb. 10 percig. A megmosott, meghámozott, magházától megtisztított, félbevágott körtéket tegyük a lébe, és főzzük tovább. Közben forgassuk meg a körténket, ha lehet, a teteje egy picit érjen ki a léből. Húzzuk le a tűzhelyről és még a boros keverékben hagyjuk kihűlni. Ha meghűlt, hagyjuk lecsöpögni és helyezzük őket egy-egy tányérra. A csokit kevés tejjel vagy tejszínnel vízgőz fölött olvasszuk meg, majd mehet bele a likőr. A tányérra szervírozott körtét öntsük le az olvasztott csokival, majd némi díszítés után (kandírozott gyümölcsökkel, narancshéjjal, aszalt gyümölcsökkel, diófélékkel, csokidarabokkal dekorálhatjuk) neki is eshetünk!
Forrás: chefkoch.de