Krémes és egyszerű – Gyors zöldségkrémleves (nem csak) hideg téli estékre
Ilyenkor télen, diéta, fogyókúra ide vagy oda, sokkal jobban kívánjuk a nehezebb, vagyis inkább több energiát tartalmazó fogásokat. És az sem utolsó szempont, hogy amit magunkhoz veszünk, az forró, de legalábbis meleg legyen. Úgyhogy hideg krémlevesek kizárva, jöjjenek a testet, lelket melengető levesek!
Mondjuk a következő, ami amilyen egyszerű, olyan nagyszerű! Már a hozzávalókat elolvasva is átjár minket a melegség, pláne, hogy az isteni sütőtök az alapja! Persze, ez mellett még tele van egyéb finom zöldségekkel, csodálatos fűszerekkel! Meddig kell még rábeszélnünk, hogy elkészítsd?:-) Beszéljen helyettünk a recept!
Téli krémes leves
Hozzávalók:
1 kisebb, körülbelül fél kilós sütőtök (Hokkaido)
1 nagyobb paszternák
1 nagyobb méretű burgonya (lehet kicsit lisztes is)
2 nagyobb méretű sárgarépa
kb. 200 gramm petrezselyem
1 db hagyma
1 db póréhagyma (de csak a fehér részére lesz szükség!
1 liter zöldséges alaplé
125 gramm Crème fraîche (esetleg tejszín)
só, bors, szerecsendió, citromlé, tejszín, édes pirospaprika
A tökök mossuk meg, vágjuk szét, magozzuk ki, majd vágjuk kis kockákra. A zöldségeket szintén mossuk, pucoljuk meg, majd kockázzuk fel. A póréhagyma fehér részét karikázzuk fel, a hagymát tisztítsuk meg és aprítsuk fel. A burgonyát, sárgarépát a zöldséges alaplében tegyük fel főni (egy keveset vegyünk ki az alapléből), majd 5 perc után tegyük bele a petrezselymet, póréhagymát, hagymát, tököt és paszternákot. Addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, és ha kész, az egészet pürésítjük. Ezután mehet bele a Crème fraiche, amit lassan belekeverhetünk. Ha túl sűrű lett a leves, rakhatunk még bele alaplét. Végül a fűszerekkel, citromlével, paprikával ízesítjük. Ízlés szerint pici tejszínt adhatunk hozzá.
Forrás: chefkoch.de