Krumplisaláta – Egy kicsit másként!
Ki ne szeretné a gyorsan elkészíthető, csupán néhány összetevős, cseppet sem bonyolult krumplisalátát? Az alapja általában: főtt burgonya, hagyma. Az öntet lehet rá majonéz, tejfölös vagy joghurtos szósz, de a sima ecetes lé is isteni. Szóval, amilyen egyszerű, olyan nagyszerű ez a recept.
De persze, mint sok minden egyéb ételen, ezen is lehet bonyolítani kicsit, feldobni egyéb hozzávalókkal, fűszerekkel, és máris egy szinte teljesen más ételt kapunk.
Így készül a krumplisaláta…egy kicsit másként
Már a hozzávalókon is látszik, hogy ez bizony nem a megszokott receptúra lesz:
1 kg burgonya
1 db, nagyjából 30 dkg-s édeskömény
2 db hagyma
10 dkg madársaláta
sütni való kolbász
só, bors
1 teáskanál kömény
1 teáskanál méz
5 evőkanál repceolaj
5 evőkanál fehérborecet
5 evőkanál napraforgó olaj
1 evőkanál pirított tökmag
A burgonyát alaposan megmossuk, majd sós vízben főzzük, körülbelül 20 percig. Ha megvan, leöntjük róla a vizet, és egy tálba öntjük a krumplikat, majd hagyjuk kihűlni. A salátát pucoljuk, mossuk meg, aztán hagyjuk megszáradni. Az édesköményt szintén pucoljuk meg, öblítsük le és vágjuk vékony darabokra. Sózzuk, majd kézzel „túrjuk” át, hogy mindenhol érje a fűszer. A hagymát szintén pucoljuk meg, és szeljük fel. Vízből (3 evőkanál), repceolajból, tökmagolajból, ecetből, sóból, borsból és a mézből salátalevet készítünk. Ha a burgonya kihűlt, közepesen vékony szeletekre szeljük. Az étolajat felhevítjük, majd beleszórjuk a kisebb darabokra vágott kolbászt. 8 perc alatt minden oldalát átsütjük, majd levesszük a tűzről. Tartsuk melegen! A maradék étolajat egy serpenyőbe tesszük, felforrósítjuk, majd mehet rá a krumpli, amit 10 percig sütünk. Ezután rádobjuk a hagymát, majd sóval, borssal, köménnyel ízesítjük. Ha megvan, keverjük össze a krumplit és az öntetet. Tányérokra szedünk a salátából, kolbászból. A salátát szórjuk meg a pörkölt tökmaggal.
Forrás: brigitte.de