Kuglóf kis csavarral: Ne áruld el, hogy céklát is tettél bele!
Az időjárás mintha összeszövetkezett volna a fogyitabi cégekkel, és a farsangi fánk szezonban hidegebbre fordult, hogy többször jusson eszünkbe bekapcsolni a sütőt. A farsangi zsúrok alkalmával azonban nem csak a fánkocskák tűnnek el a tányérokról, de minden más édesség is. Így nem árt egy-egy egészségesebb desszertet is a gyerekek és a saját desszertes tálunkra tenni.
A cékla a csokis brownie remek társa, tehát nem kérdés, hogy egy finom kuglóf is működőképes ezen a vonalon haladva. Nem árt, ha a gyerekek az agyoncukrozott ízű sütik mellett megkóstolnak (és megszeretnek) egy teljesen más ízvilágot is. Természetesen jó, ha porontyunk nem látja és nem hallja, hogy melyik az egyik fő alapanyaga az uzsonnára gyógyteával elfogyasztható szelet kuglófjának. Gyakorlott anyukaként helyezzük a hangsúlyt jóval kedveltebb csokira!
Étcsokoládés-céklás kuglóf
Hozzávalók:
350 gr nádcukor vagy más édesítőszer
120 gr szobahőmérsékletű vaj
150 gr min. 70% kakaótartalmú étcsokoládé
400 gr puhára főzött cékla
250 gr liszt
1 cs. sütőpor
1 tk. vanília (egy rúdból kikaparva)
1 egész tojás
csipetnyi só
A sütőt melegítsük elő 190 fokra. A vajat és a cukrot keverjük egymással jó habosra, ezután adjuk hozzá és keverjük el benne a kissé felvert tojást és a vaníliát is.
A már megfőzött és kihűtött céklát pürésítsük le botmixerrel, majd olvasszuk fel a csokoládét vízgőz felett. Ezt a kettőt keverjük össze, majd adjuk a vajas krémhez.
Ehhez adagoljuk bele lassacskán a sütőporral elkevert lisztet, végül az egy csipet só ugyancsak kerüljön a tésztába bele.
A tésztát kanalazzunk a kivajazás után vékonyan kilisztezett sütőformába, végül kb. 45 perc alatt készre sütjük. Sikeres tűpróba után kivehetjük a sütőből.
A formából 10 perc hűtés után borítsuk csak ki a kuglófot.
Ha van kedvünk hozzá, akkor (ízesített) csokimázzal is leönthetjük a desszertet, miután az teljesen kihűlt. Mielőtt a csokimáz megköt, megszórhatjuk liofilizált gyümölcsdarabokkal is. A málna különösképpen jól mutat a sötétbarna kuglófunkon, és a cékla rejtőzködő ízével is szépen harmonizál.
Forrás: www.lilafuge.hu