Különleges házi fagyi receptek
Végre itt a nyár! A jeges édességekért már nem kell beállnunk a fagyizók előtt álló kígyózó sorba. Mi is el tudjuk készíteni a gyerekek és felnőttek által oly’ kedvelt hűsítő finomságot, a fagylaltot. Mi biztosak vagyunk benne, hogy otthon készíteni a fagyit nem őrültség! Íme pár különleges házi recept, amit imádni fog a család!
Spaghetti fagylalt eperöntettel
Hozzávalók:
1 kg vaníliafagylalt
5 dkg fehér csokoládé
50 dkg érett eper
1 db citrom
1 ek őrölt kardamon
2 ek rózsabors
50 dkg befőzőcukor
Az eperből tegyél félre egy pár darabot a díszítéshez, a többit pedig csumázd ki és darabold fel. Egy botmixer segítségével a megtisztított epret pürésítsd. Amint ezzel kész vagy, a citromot forró vízzel mosd meg és a héját reszeld le egy külön edénybe, majd facsard ki a levét. A pürésített eperhez add hozzá a reszelt citrom héját, a citrom levét, a kardámomat és az összemorzsolt rózsaborsot.
Ezt egy mixerben keverd össze, majd apránként adagold hozzá a befőzőcukrot. Legalább 30 percig mixeld az egyveleget, hogy finom öntet állagot kapj belőle. A dobozos fagylatot vedd ki a fagyasztóból és a hűtőben olvaszd legalább 20 percig. Vegyél elő egy krumplinyomót és annak segítségével nyomkodd a kissé megolvadt fagyit adagonként egy tányérra. Végül eperöntetet locsolj rá, szórd meg a reszelt fehér csokival és a maradék eperrel.
Földimogyorós fagyi sült banánnal
Hozzávalók:
13,5 dkg földimogyorókrém
1,75 dl tej
6,5 dkg kristálycukor
2 db vaníliarúd
75 dl habtejszín
2 db tojássárgája
5 dkg csokis keksz
3 db banán
Ízlés szerint: karamellöntet
A fagyihoz először melegítsd fel a mogyorókrémet a tejjel, a cukor felével, a kikapart vaníliarúd magjaival és a tejszínnel. Amint ezzel kész vagy, húzd félre a tűzről és add hozzá a maradék cukrot, valamint a felhabosított tojássárgákat. Tedd vissza a tűzre és sűrítsd be az egyveleget (legalább 85 fokra melegítsd, tovább ne). Ezt hagyd kihűlni, majd 4 órára tedd be a hűtőbe.
Figyelj rá, hogy óránként kevergesd meg elektromos habverővel, vagy fagylaltgépben is habosra dolgozhatod. Végül a feldarabolt csokis kekszet forgasd bele a fagylaltba. Egy forró serpenyőben pirítsd meg az apróra vágott banánt és ezzel megszórva tálald a fagylaltot. Ízlés szerint karamellaöntettel is meglocsolhatod.
Forrás: mindmegette.hu