„Lusta” asszony receptjei darált húsból
A gyorsan elkészíthető ételek körében még mindig a csirkemell van a ranglista élén, azonban ne felejtsük el, hogy darálva, ez szinte bármelyik húsról elmondható. Előnye az, hogy előre csomagolt állapotában, széles választékban megtaláljuk a boltok hűtőládában. Ezzel nem kevés időt megspórolhatunk magunknak. Joggal mondhatjuk, hogy a darált hús az egyik legsokoldalúbb hozzávaló, hiszen nagyon gyorsan sokféle ízletes étel készíthető belőle.
Lusta Asszony ebédje
Hozzávalók:
50 dkg darált hús
2 szál zöldhagyma
3 db tojás
2 db közepes krumpli
10 dkg reszelni való sajt
ízlés szerint: só, bors
A darált húst ízlésnek megfelelően sózd és borsozd meg. Keverést követően válaszd szét öt egyenlő részre és ezeket gyúrd gombóccá. Egy olajjal kikent tepsibe rakd megfelelő távolságra egymástól és a tenyereddel lapítsd szét a gombócokat. Közben vágd fel apróra a zöldhagymát, a krumplit és a sajtot egy nagylyukú reszelőn reszeld le. A tojásokat főzd meg keményre, és szintén ezen a reszelőn reszeld le. Ezekkel fogod rétegezni a húspogácsákat. Elsőként szórd a húsra az apróra vágott hagymát, majd jöhet rá a reszelt tojás, valamint a krumpli és ennek az egésznek a tetejére a reszelt sajt. 180 fokos előmelegített sütőben körülbelül 30 perc alatt süsd készre. Tartármártással vagy majonézzel fogyasztva isteni ízkombinációt kaphatsz.
Darált hússal töltött gombafejek tepsiben
Hozzávalók:
8 nagyobb db csiperkegomba
50 dkg darált sertéshús (vagy, amelyiket szereted)
1 db közepes méretű vöröshagyma
2 dl tejföl
20 dkg sajt
2 kávéskanál pirospaprika
1 db közepes méretű paradicsom
2 teáskanál napraforgó olaj
1,5 dl víz
ízlés szerint: só, bors
Első lépésként a hagymát vágd fel apró kockára és az olajon dinszteld meg. Ezután add hozzá a darált húst, és párold addig, amíg a hús egyenletesen szétesik. Itt egy kis vizet alá önthetsz, hogy még véletlenül se süljön le. Add hozzá a fűszerpaprikát, a sót, a borsot és a feldarabolt, héjától megszabadított paradicsomot. Körülbelül 20-25 perc alatt főzd puhára. Közben a gombákat pucold meg, a törzsét vedd ki és a megfőtt darát húsos egyveleggel a nyers gombafejeket töltsd meg. A tetejére helyezz egy kanálnyi tejfölt, és szórd meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, rácsos tepsiben süsd aranybarnára. Önmagában is nagyon ízletes, de krumplipürével is tálalható.
Forrás: nosalty.hu