Mandulás madeleine – tej- és gluténmentesen
Tejfehérjére érzékeny párom a minap jól megijesztett, miszerint elérte őt is a vég, és immár a gluténre is intoleranciát mutat. Gyorsan be is vásároltam rizslisztből, mandulalisztből (és gluténmentes panírból az én húsimádó) kedvesem számára, majd jött a csavar: a nagy nehezen elvégzett gyorsteszt negatív lett! (Bizonyára félreevett…) S hogy mihez kezdtem a rengeteg mandulaliszttel? Megsütöttem neki kagyló formájú kedvenc süteményét egy kissé másképpen!
Mandulalisztes madeleine
Hozzávalók kb. 16 darabhoz:
- 2 tojás
- 60-70 gr eritrit (Eredetileg 80gr, de én úgy nagyon édesnek találtam.)
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- vanília, ízlés szerint
- 70 gr mandulaliszt
A tojásokat jól verd fel, majd keverd el benne az édesítőszert. Ezután pedig szép sorjában add hozzá az összes többi hozzávalót, utolsóként a mandulalisztet.
Én egy kevés (kb. 1 tk.) kókuszolajat is kevertem bele, hogy a kész süteményeim majd még könnyebben kijöjjenek a szilikon formából. Ha fém süteményformában sütöd, akkor azokat kell majd vékonyan kikenned a kókuszolajjal.
Tehát háromnegyedig kanalazzuk a masszát a rendelkezésre álló formánkba, és betesszük a 160 fokra előmelegített sütőbe. A módosított francia finomság nagyjából 12 perc alatt készre süthető. Amennyiben fém formában sült a süti, hagyd kihűlni, mielőtt kifordítanád belőle.
A mandulalisztnek is köszönhetően egy eléggé édes, porhanyós tésztájú édességet fogsz kapni, aminek az alaptésztája allergiától függően tovább dúsítható az ízlésednek megfelelő finomságokkal.
Forrás: chezsandra.cafeblog.hu