2021.11.11. 15:32:57 8041 293

Márton-napi különleges libacomb, hogy senki se éhezzen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

November 11-e Márton napja. A népi mondás szerint "aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik". Ettől tartva erre a napra hoztunk is nektek egy különleges receptet. A liba „nagyon szereti” az édes körítést, így most sütőtökös, lilahagymás hozzávalók is kerültek a tányérra.

Márton-napi libacomb sütőtökös tócsnival és lilahagyma chutney-val Fotó: Gizi-receptjei - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Márton-napi libacomb sütőtökös tócsnival és lilahagyma chutney-val Fotó: Gizi-receptjei

Kezdjük is a finom, kiadós libacomb előkészítésével!

Hozzávalók a sült libacombhoz:

  • 2 db libacomb

  • 2 dl libazsír

  • 4-5 gerezd fokhagyma

  • őrölt fehér bors

  • 1 mk kakukkfű

  • 1 mk rozmaring

  • 1,5 dl fehérbor

A combokat alaposan nézzük át és távolítsuk el a tokokat, majd mossuk meg, és töröljük szárazra. Ezután alaposan sózzuk be, és hagyjuk kb. fél órát állni. A libazsírt olvasszuk fel, majd keverjünk hozzá egy kevés sót, az őrölt borsot, a kakukkfüvet, a rozmaringot, és a vékonyra leszeletelt fokhagymát. Ezután forgassuk bele az előzőleg már besózott combokat, majd fedjük le a tálat, és tegyük be éjszakára a hűtőbe, hogy az ízek kellően átjárják.

A bepácolt combokat tegyük bele egy tepsibe, majd öntsük alá a bort, és a húsra a pácot. Ezután fóliával fedjük le a tepsit. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. másfél óra alatt, pároljuk puhára.

Ezután vegyük le a fóliát, és villával szedjük ki a zsírból a fokhagymaszeleteket, majd helyezzük vissza a sütőbe, és néha meglocsolva, süssük szép pirosra a combokat. (a fokhagymát érdemes kiszedni, mert sütés közben nagyon megsül, és keserű lesz!!!)

Sütőtökös tócsni hozzávalói:

  • 20 dkg sütőtök

  • 20 dkg krumpli

  • 1 púpozott ek kukoricaliszt

  • 1 db tojás (nagy)

  • őrölt fehér bors

  • 3-4 ek olívaolaj

A sütőtököt és a krumpli nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le, majd enyhén sózzuk, és hagyjuk kb. 30 percig állni. Ezután alaposan nyomjuk ki a levét, és szórjuk meg ízlés szerint őrölt borssal, adjuk hozzá a kukoricalisztet, és a tojást, majd keverjük alaposan össze.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd tegyünk bele evőkanálnyi halmokat a masszából. Mindegyiket nyomjuk, lapítsuk le a kanállal, majd kisebb lángon, óvatosan többször átfordítva, süssük készre. Ezután szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, és tálalásig tartsuk melegen.

Lilahagyma chutney hozzávalói:

  • 4-5 db lilahagyma (nagy)

  • 3-4 ek méz

  • 2 ek kristálycukor

  • 1 mk só

  • 1 tk kakukkfű

  • 1 mk színes bors

  • 2 dl édes vörösbor

  • 2 ek olívaolaj

A hagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyan szeleteljük fel. A mézet és a cukrot tegyük bele egy serpenyőbe, és karamellizáljuk világos színűre. Ezután adjuk hozzá az olajat, majd a vékonyra felszeletelt hagymát. Keverjük alaposan össze, és közben sózzuk, és szórjuk meg a kakukkfűvel, és a színes borssal.

Végül öntsük fel a borral, majd lefedve addig pároljuk, hogy a hagyma teljesen megpuhuljon, és a bor elpárologjon alatta. (ha szükséges akkor közben a bort pótoljuk, hogy a hagyma teljesen megpuhuljon) Tálaláskor tegyük a tányérra a sült libacombot, majd ízlés szerint helyezzük mellé a sütőtökös tócsnit, a lilahagyma chutneyt, és úgy kínáljuk.

Kellemes Márton-napi vacsorát mindenkinek!

Forrás: gizi-receptjei.blogspot

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...