2021.11.11. 15:32:57 7733 293

Márton-napi különleges libacomb, hogy senki se éhezzen!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

November 11-e Márton napja. A népi mondás szerint "aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik". Ettől tartva erre a napra hoztunk is nektek egy különleges receptet. A liba „nagyon szereti” az édes körítést, így most sütőtökös, lilahagymás hozzávalók is kerültek a tányérra.

Márton-napi libacomb sütőtökös tócsnival és lilahagyma chutney-val Fotó: Gizi-receptjei - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Márton-napi libacomb sütőtökös tócsnival és lilahagyma chutney-val Fotó: Gizi-receptjei

Kezdjük is a finom, kiadós libacomb előkészítésével!

Hozzávalók a sült libacombhoz:

  • 2 db libacomb

  • 2 dl libazsír

  • 4-5 gerezd fokhagyma

  • őrölt fehér bors

  • 1 mk kakukkfű

  • 1 mk rozmaring

  • 1,5 dl fehérbor

A combokat alaposan nézzük át és távolítsuk el a tokokat, majd mossuk meg, és töröljük szárazra. Ezután alaposan sózzuk be, és hagyjuk kb. fél órát állni. A libazsírt olvasszuk fel, majd keverjünk hozzá egy kevés sót, az őrölt borsot, a kakukkfüvet, a rozmaringot, és a vékonyra leszeletelt fokhagymát. Ezután forgassuk bele az előzőleg már besózott combokat, majd fedjük le a tálat, és tegyük be éjszakára a hűtőbe, hogy az ízek kellően átjárják.

A bepácolt combokat tegyük bele egy tepsibe, majd öntsük alá a bort, és a húsra a pácot. Ezután fóliával fedjük le a tepsit. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. másfél óra alatt, pároljuk puhára.

Ezután vegyük le a fóliát, és villával szedjük ki a zsírból a fokhagymaszeleteket, majd helyezzük vissza a sütőbe, és néha meglocsolva, süssük szép pirosra a combokat. (a fokhagymát érdemes kiszedni, mert sütés közben nagyon megsül, és keserű lesz!!!)

Sütőtökös tócsni hozzávalói:

  • 20 dkg sütőtök

  • 20 dkg krumpli

  • 1 púpozott ek kukoricaliszt

  • 1 db tojás (nagy)

  • őrölt fehér bors

  • 3-4 ek olívaolaj

A sütőtököt és a krumpli nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le, majd enyhén sózzuk, és hagyjuk kb. 30 percig állni. Ezután alaposan nyomjuk ki a levét, és szórjuk meg ízlés szerint őrölt borssal, adjuk hozzá a kukoricalisztet, és a tojást, majd keverjük alaposan össze.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd tegyünk bele evőkanálnyi halmokat a masszából. Mindegyiket nyomjuk, lapítsuk le a kanállal, majd kisebb lángon, óvatosan többször átfordítva, süssük készre. Ezután szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, és tálalásig tartsuk melegen.

Lilahagyma chutney hozzávalói:

  • 4-5 db lilahagyma (nagy)

  • 3-4 ek méz

  • 2 ek kristálycukor

  • 1 mk só

  • 1 tk kakukkfű

  • 1 mk színes bors

  • 2 dl édes vörösbor

  • 2 ek olívaolaj

A hagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyan szeleteljük fel. A mézet és a cukrot tegyük bele egy serpenyőbe, és karamellizáljuk világos színűre. Ezután adjuk hozzá az olajat, majd a vékonyra felszeletelt hagymát. Keverjük alaposan össze, és közben sózzuk, és szórjuk meg a kakukkfűvel, és a színes borssal.

Végül öntsük fel a borral, majd lefedve addig pároljuk, hogy a hagyma teljesen megpuhuljon, és a bor elpárologjon alatta. (ha szükséges akkor közben a bort pótoljuk, hogy a hagyma teljesen megpuhuljon) Tálaláskor tegyük a tányérra a sült libacombot, majd ízlés szerint helyezzük mellé a sütőtökös tócsnit, a lilahagyma chutneyt, és úgy kínáljuk.

Kellemes Márton-napi vacsorát mindenkinek!

Forrás: gizi-receptjei.blogspot

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.