2023.10.13. 08:32:12 6447 265

Melengesd a tested és lelked teákkal
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hideg idő beköszöntével egyre nagyobb késztetést érzünk arra, hogy egy finom csésze tea és egy jó könyv társaságában “bekuckózzuk” magunkat egy puha takaróba, és így melengessük testünket, lelkünket egyaránt. A teafogyasztásnak számos kultúrában évszázados múltja van, ami érthető, ha az egészségre gyakorolt jótékony hatásait vesszük figyelembe (pl. immunerősítés, gyulladáscsökkentés).

Különböző teafajták - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Különböző teafajták

A teázás eredetét homály övezi, a ránk maradt történetekből pedig csupán a talánokból lehet kiindulni (Kína, India, Nepál és Srí Lanka kerültek be a képbe). A világ második legtöbbet fogyasztott italáról (a víz az első) a VII. századi Kínában úgy vélekedtek, hogy ez a fluidum „felvidít és megörvendezteti a szívet.”

2020-ban megközelítőleg hét milliárd tonnára becsülték az előállított tea(keverék) mennyiségét, az élmezőnyben Kínával, Indiával, Kenyával, Srí Lankával és Indonéziával. A Statista Consumer Insights felméréséből kiderült, hogy a tavalyi év során Törökország bizonyult a legkimagaslóbb teafogyasztónak, ahol tíz megkérdezettből kilencszer azt a választ kapták, hogy rendszeresen fogyasztják ezt az italfélét. És noha az angolos teázási szokásokról széles körben tudnak az emberek, mindössze a lakosság 59%-a vallotta magát eltántoríthatatlan teafogyasztónak, mely kissé elmarad a teatermelő és -exportőr Kenya 83%-ától.

A teafogyasztás kapcsán a következő előnyöket tarthatjuk számon: a magas antioxidáns tartalmat és az ebből adódó sejtvédő funkciót, az egészségügyi hatásokat (pl. szív- és érrendszeri megbetegedést akadályozó); a kávénál kevesebb koffeint tartalmaz; segít a bőr egészségének megőrzésében, és a fogyásban is hasznát vehetjük; széles körben ismeretes a tea nyugtató és szorongáscsökkentő hatása, mely a benne található aminosavnak tudható be (ez az L-teanin). Mindamellett pedig erősíti a csontokat, így akadályt gördítve a csontritkulás útjába.

A teaivás az új, olykor különös ízek felfedezéséről is szól, így nem biztos, hogy képbe lép a szerelem első ízlelésre élménye ezzel kapcsolatban. Ám, ha meggyőződtünk egy-egy típus jótékony hatásáról, nagy a valószínűsége annak, hogy előbb-utóbb eltekintünk a kevésbé tetszetős ízvilágtól. Vagy megkedveljük azt.

Alig toppant be az első „hónapember” az esztendő ajtaján, és hozta magával a levélrozsdásító, sóhajtozó őszi időt, az orvosi rendelők és gyógyszertárak is sűrűbben látogatott helyekké váltak.

Ha szeretnénk elősegíteni, vagy még inkább megelőzni az influenzát, érdemes a gyógyító hatású teákkal is egy próbát tennünk:

Bazsalikom – ezt az Ázsiából származó, különleges aromával rendelkező fűszernövényt influenza kezelésre, meghűlésre, fejfájásra is használhatjuk. Ugyanakkor segít az izgatottság oldásában, öblögetéssel pedig a kellemetlen szájszag megszüntetéséhez is hozzájárul. Nem hiába jutalmazták meg régen a „királyi” jelzővel, és tulajdonítottak a növénynek mágikus képességeket is.

Erdei fenyő – a főzetként, szirupként és forrázatként egyaránt használatos gyógyhatású (tavasszal gyűjtött) rügyek kiválóan alkalmasak a légúti fertőzések, valamint köhögés ellen. Ha pedig párologtatjuk, úgy a természetes szobai légtisztításra is sort keríthetünk.

Erdei mályva – ennek a növénynek a virágát gyűjtik, melyek káliumot, vitaminokat, pektint, növényi gyantát és kalcium-oxalátot is tartalmaznak. Hurutos köhögés ellen bevethetősége mellet használhatjuk székrekedés, vesebántalmak, szájfertőzés kezelésére is.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...