2015.08.24. 17:38:59 8925 247

Mentális egészségünk kulcsa is az étrend lenne?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lehetséges, hogy az étrend, amit követünk, hatással van az elménk állapotára is? Ezt az érdekes kérdést vizsgálták meg amerikai tudósok. A legtöbb kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az étrend nemcsak a fizikai, hanem a mentális egészség megőrzésében is fontos szerepet játszik.

Érzelmi evés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Érzelmi evés

Arra már rég felfigyeltek a szakemberek, hogy egyes étrend-kiegészítők, mint például az omega-3 zsírsavak segíthetnek az agy fejlődésében, a gondolkodásban és hozzájárulhatnak a kiegyensúlyozott hangulathoz is. Ezt már tudjuk. Azóta azonban még több kutatást végeztek, amelyek egyre inkább azt sugallják, hogy komolyabb kapcsolat van az étrendünk és a gyakori mentális problémák (depresszió, demencia, stressz) között, mint gondoltuk.

Az összefüggést nemcsak felnőtteknél, hanem gyerekek esetében is megfigyelték. A rossz minőségű étrend akár 80%-kal is megnövelheti a depresszió esélyét a tinédzsereknél. A felnőtt amerikaiak esetében az előrejelzések szerint 2020-ra a szívbetegségek után a depresszió lesz a munkaképtelenség vezető okozója.

Minden jel arra mutat, hogy a pszichológusoknak és pszichiátereknek sokkal összetettebb feladatuk lehet a jövőben, hiszen egy-egy beteg mentális tünetein lehet, hogy a megfelelő diétával segíthetnek a leginkább. Lehet, hogy azon a bizonyos kanapén a „Hogy érzi ma magát?” kérdést felváltja majd, a „Mit evett vacsorára?”, és jogos lesz az érdeklődésük.

Mely tápanyagok játszanak szerepet pszichés egészségünkben?

Néhány ásványi anyag és vitamin, ami segíthet a mentális betegségek elkerülésében:

B-vitaminok: B12-vitamin hiánya esetén magasabb lehet a depresszió és a demencia esélye, a folátok hiánya tartósan rossz hangulatot eredményezhet.

Vas: szintén a depresszió egyik kiváltó oka lehet a vashiány.

Omega-3: Hiánya a memória és a gondolkodás képességének romlásához vezethet; valószínűleg a hangulatingadozásban is közre játszhat.

Cink: Ez az ásványi anyag segít a testnek a stresszt kordában tartani.

A kutatók szerint a pre- és probiotikumok, melyek például a kefirben, a savanyú káposztában és a joghurtban találhatóak szintén segíthetnek a stressz, az idegesség és a depresszió megelőzésében.

A tengeri halak, mint például a makréla vagy a lazac omega-3 zsírsavat, B12-tőt, cinket és szelént is tartalmaznak, amelyek mind jótékony hatással lehetnek az agyra. Ezért is fontos, hogy hetente többször fogyasszunk halat.

Sajnos a tipikus magyar étrend nem olyan gazdag ezekben a tápanyagokban, de egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk mind a fizikai, mind a pszichés egészségünkért. Reméljük, hogy hamarosan a pszichológusok oktatása is kiegészül az új kutatási eredményekkel, és nemcsak megfelelő gyógyszert, hanem megfelelő diétát is tudnak majd javasolni.

Forrás: webmd.com információi alapján írta kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...