2021.10.02. 15:21:11 6859 204

Mi köze van a kismama vérző ínyének a korszüléshez vagy a vetéléshez?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A koraszülések 10-30 százaléka méhfertőzésnek tulajdonítható, amelyet egy, a szájban is gyakran megtalálható baktériumtípus okoz.

Aggódó várandós nő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Aggódó várandós nő

A terhességi szövődményeket megakadályozzák a halolajban található vegyületek, beleértve a koraszülést, az újszülöttkori halált és a halvaszületést. Ezt egerekkel kísérlezetve mutatták ki azokban az esetekben, amikor a szövődményeket az F.Nucleatum baktérium okozta. Egy amerikai tudósok által készített tanulmány új stratégiát javasol a nők terhességének védelmére.

"Ez a baktérium mindenütt jelen van, mindenkinek a szájában" - mondta Yiping Han, Ph.D., a tanulmány vezető szerzője. "A problémák akkor kezdődnek, amikor a test más részeire “utazik”.Terhes nőknél a méhlepényt különösen veszélyezteti az F.Nucleatum fertőzés. A terhesség alatti hormonális változások gyulladást és vérzést okozhatnak az ínyben, amely a terhes nők 30-100 százalékát érinti. A vérző íny “bejáratot teremt” a baktériumok szivárgásához a véráramba. A keringési rendszerbe kerülve a baktériumok a méhlepénybe vándorolhatnak, és ott gyulladást okozhatnak, amelyet esetenként vetélés vagy halvaszülés követhet.

A kutatók ilyen baktériumokat fecskendeztek be egerekbe a terhességük harmadik trimeszterében. Ahogy előre jelezték, a baktériumok behatoltak az állatok méhébe. Látták, ahogy a baktériumok gyulladásos reakciót váltottak ki az egér placentán belüli endothelsejtjeiben, ami koraszüléshez vezetett. A gyulladásos válasz csak akkor következett be, ha egy specifikus immunfehérje volt jelen az anyák endothelsejtjeiben. A vemhes egerekben, amelyekből hiányzik ez a fehérje, kevesebb magzat halt meg, ami arra utal, hogy az a fehérje által generált gyulladás kritikus szempont a koraszülések kialakulását tekintve.

Miután ezt megállapították, olyan gyulladáscsökkentő szereket kerestek, amelyek biztonságosak a terhes nők számára. Mivel az Omega-3 zsírsav-kiegészítőket széles körben használják a gyulladás csökkentésére krónikus gyulladásos betegségekben, például szívbetegségekben és reumatoid artritiszben, Dr. Han és csapata az Omega-3 zsírsavakban gazdag halolajjal kísérlezett. Ezeket a kiegészítőket már korábban is ajánlották terhes nőknek a magzat fejlődésének támogatására.

Az új kísérletek bebizonyították, hogy az Omega-3 zsírsavakat tartalmazó kiegészítők meggátolják a gyulladást és a baktériumok szaporodását a vemhes egerekben, és csökkentik a koraszüléseket, a vetéléseket és a halvaszületéseket. Han most azt reméli, hogy terhes nőknél is klinikai vizsgálatot kezdhet annak tesztelésére, hogy az Omega-3 zsírsavak képesek-e megakadályozni a méhen belüli F. Nucleatum-fertőzést is.

Forrás: MedicalXpress

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...