2016.09.13. 09:47:41 12268 297

Mi lapul a Stevia levele mögött?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ami természetes, az egészséges is – gondolná az ember, pedig nem árt, ha gyanakvóak vagyunk. A „Stevia” elnevezésű édesítőszer hatalmas népszerűségnek örvend Európában, és annak hatóanyagával nincs is gond, azonban a Stevia levelének élelmiszerként történő forgalmazása jelenleg tiltott tevékenység - derül ki az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos lap hamarosan megjelenő számából...

Stevia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Stevia

A Stevia (illetve magyarosan sztívia) leveléből kivont szteviolglikozidok az 1970-80-as években váltak ismertté Európában, és népszerűségük azóta is töretlenül növekedik, köszönhetően annak, hogy elképesztő, a cukoréhoz képest 350-szeres (!) az édesítőerejük.

A körülbelül 150-300 faj közül konkrétan a Stevia rebaudiana Bertoni növény leveleiben találhatók azok a szteviolglikozidok (szteviozid és rebaudiozid A), amelyek az édesítő hatást biztosítják. Az édesítőszer 95%-ban csak ezen alkotórészek valamelyikét, illetve azok kombinációját tartalmazza. Mivel az emberi szervezetre nincs káros hatással, az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) átfogó vizsgálatait követően az Európai Bizottság 2011-től, E960 jelű adalékanyagként engedélyezte a szteviolglikozidok meghatározott mennyiségű felhasználását.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Földművelésügyi Minisztérium kutatói által jegyzett tanulmányban felhívják a figyelmet arra, hogy a növény levelét sok helyen gyógyhatásúként írják le. Ezek a források azonban gyakran nem térnek ki arra, hogy a kívánt hatás nem a teljes levél felhasználásával érhető el, hanem az abból speciális eljárással kivont komponensekkel. Ha a teljes levelet fogyasztjuk el nyers, esetleg leforrázott formában, olyan káros hatású anyagok is kerülhetnek a szervezetünkbe, amelyek például elvonják a bevitt kalciumot és vasat.

Mindezek mellett az Élelmiszerügyi Tudományos Bizottság (SCF) véleménye alapján a sztívia nyers leveléről a mai napig nem állnak rendelkezésre olyan információk, amelyek elegendőek lennének annak biztonságosságának meghatározásához. A toxikológiai vizsgálatok során kapott adatok ráadásul aggodalomra adnak okot, így az Európai Unió területén a Stevia rebaudiana Bertoni növény, és annak szárított leveleinek forgalmazása a 2000/196/EK Bizottsági határozat szerint tiltott tevékenység.

A határozat ellenére az Európai Unió tagállamai közt nincs egyetértés ebben a kérdésben – olvasható az Élelmiszervizsgálati Közleményekben. Sajnos bioboltokban, biopiacokon, illetve az interneten Magyarországon is gyakran találkozhatunk előre csomagolt, szárított sztívialevelekkel, amelyek csomagolásán általában csak annyi szerepel: „Stevia”.

Németországban és Ausztriában egy 2010-ben alakult non-profit szervezet, a World Stevia Organisation végez kutatásokat ezen a területen, valamint idő közben megalakult az EU által támogatott Go4Stevia-projekt is, amely a Stevia rebaudiana Bertoni veszélyességét vizsgálja és az eredmények tükrében 2017-ben újra benyújthatja az engedélyezési kérelmet.

Amennyiben bárkinek kételye támad a kétes eredetű, gyógyhatásúnak mondott termékekkel kapcsolatban, keresse meg a hatóságot vagy forduljon független vizsgálólaboratóriumhoz.

Forrás: laboratorium.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egy csepp esély – 50 éves a magyarországi újszülöttkori szűrés

Minden ezredik újszülöttet érinthet valamilyen ritka betegség, és ezek között csaknem 30 olyan van, amelynek korai felismerésére Magyarországon már 1975 óta működik országos szűrőprogram. Az elmúlt fél évszázadban a szűrőközpontokban – 2007 óta Budapesten a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján – több mint 5,6 millió újszülött vérmintáját elemezték, és 3289 olyan gyermeket szűrtek ki, akiknél már az előtt megkezdhették a kezelést, hogy a betegség tünetet okozott volna.

Tavaszi szépségrutin hűvösebb napokra – így ápold bőröd májusban is

Májusi virágzás ide vagy oda, a tavasz nem mindig szól napsütésről és langyos szellőről. A hűvösebb, szelesebb napokon a bőrünk könnyen kiszáradhat, érzékennyé válhat, vagy épp zsírosodni kezdhet a fűtött terek, szél és hőmérséklet-ingadozás miatt. Épp ezért a tavaszi szépségrutin sem lehet egy az egyben a nyári előfutára – finomhangolásra van szükség.

Uzsonnára ajánljuk: lencsekrémes szendvics friss zöldségekkel

Az uzsonna az a napszak, amit hajlamosak vagyunk elhanyagolni – pedig egy jól megválasztott délutáni étkezés segíthet fenntartani az energiaszintet, elkerülni a túlevést vacsoránál, és hozzájárul a kiegyensúlyozott étrendhez. A következő recept egy tápláló, növényi fehérjében gazdag, mégis könnyen emészthető opció, amit gyorsan elkészíthetsz és szállítani is könnyű.