2024.05.28. 12:37:31 5439 209

Milyenné válhat az életünk az AI korában?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindaz, amiről néhány évtizeddel ezelőtt még csak a sci-fi regények lapjain olvashattunk, úgy fest, kezd realizálódni. Ez a jelenség sokakat megdöbbent, még többeket pedig elgondolkodtat.

Mesterséges intelligencia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mesterséges intelligencia

Az AI (mesterséges intelligencia) egyre erőteljesebben érezteti jelenlétét az életünk szinte minden területén, ezért többen úgy gondolják, hogy elkerülhetetlen etikai vonatkozásait is figyelembe venni. Alább megnézzük, hogy milyen általános vélekedések alakultak ki a mesterséges intelligencia megfékezhetetlen „birodalomépítése” kapcsán.

A legfrissebb kutatásokból (pl. Hostinger Tutorial, 2024. 05. 21.) megtudhatjuk, hogy évente nagyjából 37 százalékos globális szintű növekedésre számítanak, melynek piaca ez év végére akár a 306 milliárd dollárt is elérheti. A becslések szerint a munkaerőpiacon is jelentős szerephez jut az AI, ugyanis 2030-ig közel 133 millió új munkahelyet teremthet, ezzel pedig a világgazdasághoz is hozzájárulhat. Ma már világszerte több cég is alkalmazásba vette a mesterséges intelligenciát – a legmagasabb MI-adaptációval rendelkező országok között Kína és India van a csúcson.

A vállalkozások előtt egyértelművé vált, hogy az AI-megoldások segítségével nagyobb esélyük nyílhat arra, hogy versenyelőnyhöz jussanak. Ennek kapcsán figyelemre méltó az a kimutatás, mely szerint az üzleti vezetők 40 százaléka arról számolt be, hogy a mesterséges intelligencia automatizálása révén nagyobb lett a termelékenység (pl. ismétlődő feladatok gördülékenyebb elvégzése, adatkezelések, gépi tanulás stb.) Ugyanakkor a felmérésekből arra is fény derült, hogy az eddig megkérdezett emberek több mint 75 százaléka aggódik amiatt, hogy az MI térhódítása miatt esetleg megszűnhet a munkahelye.

A megkerülhetetlenné vált AI

Az AI-ról szóló hírek szinte napi témává váltak a médiában, ezért többen sort kerítenek az előnyök és hátrányok körbejárására. Általában pozitívumként könyvelik el az AI-bevezetés emberi életet segítő, azt könnyebbé és biztonságosabbá formáló tulajdonságát – úgy a mindennapi életben, mint az üzleti szférában. A vállalatok az MI segítségével racionalizálhatják a termelési folyamataikat, és projektjeik során csökkenthetik a veszteségek kockázatát. Az eredményeket pontosabbá, a folyamatokat pedig egyszerűbbé tehetik, több időt takaríthatnak meg, ugyanakkor az esetleges hibákat is kiküszöbölhetik az automatizálás során. Továbbá az AI az emberi hibákat minimálisra csökkentheti, a veszélyes feladatok elvégzése során támogatja a sérülések és kockázatok megelőzését. A magas sugárzású munkaterületeken az emberek helyett robotokat alkalmazhatnak, így megóvva a munkavégzőket az esetleges súlyos betegségektől.

A leginkább hangoztatott negatívumok között kiemelkednek a fejlesztési költségek, a munkahelyek elvesztésétől való félelem, az emberi kreativitás esetleges csökkenése miatti aggodalmak, valamint az érzelmi kiüresedés rizikófaktora.

A Liberties meglátása szerint a mesterséges intelligencia társadalomra gyakorolt (potenciális) hatásai olyan témaként értelmezhetők, melyekről mindenképpen beszélni érdemes - ezúttal az esetleges hátulütőkre helyezve a hangsúlyt. A fentiekben már említett munka és munkamódszer átalakulások kapcsán megjegyezték, hogy az automatizálással egybefonódó AI, egyes szakértők szerint esetleg arra „kényszerítheti” a munkavállalókat, hogy új készségeket sajátítsanak el. Szerencsére akadnak optimistább megközelítések is, melyek szerint a munkaerőpiacon előrelépés lesz tapasztalható.

Nem hagyható ki a sorból a dezinformáció problémája sem, vagyis az álhírek és félretájékoztatások növekedése – melynek már most szemtanúi lehetünk. Az AI által manipulált videók, a mélyhamisítások, megváltoztatott hírek – például a MI nyelvi eszközeivel – radikálisan felborulhat a valóságélmény, elmosódhatnak a határok a valóság és a fikció között. Hogy valójában mi fog történni, az egyelőre a jövő zenéje.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...