Morzsasüti, te édes… vagy sós! – Így készül ez az egyszerű, de nagyszerű fogás
Jó ideig csak a nevét ismertem ennek a szuper egyszerű sütinek, ám egy kedves barátnőmnek köszönhetően meg is kóstolhattam ezt a finomságot. Azóta elkészítettem a saját verziónkat, természetesen „mindenmentesen”.
Valószínűleg nem utoljára, hiszen pofonegyszerű. Az, hogy még főételként is elkészíthető, pedig még egy plusz pont ennek a finomságnak!
Morzsasüti, ha gyümölcsös
Érdemes néhány információt begyűjtenünk róla, mielőtt elkészítenénk. A mindmegette.hu listájából szemezgettünk.
Ha gyümölcsös sütire vágysz, érdemes nyers gyümölcsökből elkészíteni, de a szőlőt, dinnyeféléket kerüljük.
Ha nincs kéznél nyers gyümölcs, próbálkozhatsz aszalványokkal is. Ehhez áztasd őket néhány óráig vízbe, és szelj közé almát sütés előtt.
180 fokra előmelegített sütőbe tegyük a sütésre váró sütinket, amit az első 20 percben fedjünk le alufóliával, hogy a gyümölcsök megpárolódjanak. Ezután még 5 percig süssük, hogy a lisztes rész megpiruljon a tetején.
A tészta hozzávalóit érdemes kézzel összedolgozni. Ha nem marad egyben a tésztánk, az sem probléma, hiszen úgyis morzsa lesz belőle.
Fokoznád az élvezeteket! Készíts csokiszószt, tejszínhabot, vaníliakrémet ehhez a gyümölcsös finomságot! De egy hígabb lekvár is szuper lehet a tetejére!
És egy édes recept, kicsit másként
Ahogy már írtam, nálunk a mindenmentes változat a nyerő. Ehhez gluténmentes zabpelyhet, gluténmentes lisztet, cukor helyett édesítőt, a vaj helyett pedig kókuszolajat használtam. Az alapgyümölcs a szilva lett, ez került a ki(kókusz)olajozott jénai aljára. Erre mehet némi fahéj, édesszájúak dobhatnak rá egy kis édesítőt is. A zabpelyhet a liszttel, olvasztott kókuszolajjal összekevertem, és mehetett is a szilva tetejére. 20 percre irány a sütő és már lehet is kanalazni.
A sütim a mindmegette.hu receptje alapján készült!
Amit még érdemes kipróbálni!
Ha egy combosabb leves mellé elkészítetted már a gyümölcsös változatot, csak magában, vagy egy könnyebb krémleves mellé jól passzolhat a zöldséges változata. És hogy ennél mire érdemes figyelni?
A zöldségek mellé kerülhet a „sütinkbe” pirított csirkemellkocka, vagy éppen valamilyen sonka, természetesen az is felkockázva.
Ha szeretnéd felturbózni ezt a zöldséges finomságot, tegyél bele finom zöldfűszereket, vagy készíts mellé valamilyen fűszeres tejfölt.