2025.03.06. 17:47:15 6017 194

Mungóbab az asztalra, és készülhet is a leves
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ázsiai konyhában már évezredek óta népszerű alapanyag a mungóbab, amely az utóbbi években világszerte egyre nagyobb figyelmet kap, főleg az egészséges táplálkozás híveinek körében.

Mungóbab leves Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mungóbab leves Fotó:123rf.com

Kiemelkedő fehérjeforrás, így ideális választás vegetáriánusoknak és vegánoknak, de azok számára is, akik változatosan szeretnék megoldani a fehérjebevitelüket. Tartalmaz A-, C- és E-vitamint, folsavat, vasat és magnéziumot, alacsony kalóriatartalmú, miközben bővelkedik antioxidánsokban, amelyek segítenek a szabadgyökök semlegesítésében, ezzel csökkentve a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Emellett rosttartalma javítja az emésztést és segíti a bélflóra egészségét, miközben hosszú távon hozzájárulhat a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez.

Számos finom ételt készíthetünk belőle: leveseket, pörköltet, salátákat, sőt, még zöldséges currykben is remek. A csíráztatott mungóbab különösen népszerű a nyerskoszt kedvelőinek asztalán, mivel friss, roppanós textúrája remekül passzol salátákhoz vagy szendvicsekhez.

Fűszeres indiai mungóbab leves (Sambar dhál)

Hozzávalók (4 főre):

  • 3 ek ghi vagy olaj

  • 1 kk fekete mustármag

  • 6 db curry levél (friss vagy szárított)

  • 1/2 kk asafoetida (indiai fűszer)

  • 1 kk kurkuma

  • 2 kk sambar masala (fűszerboltokban kapható indiai fűszerkeverék, nem maradhat el!)

  • 4 db közepes paradicsom

  • 2 dl felezett, hántolt mungóbab

  • 9 dl víz

  • 1 csomag apróra vágott korianderlevél vagy petrezselyem

Elkészítés:

A mungóbabot jó alaposan, többször vízben megmossuk és leszűrjük, majd 9 dl vízben feltesszük főni. Időnként megkeverjük. Rövid idő alatt (kb. 30 perc) a szemek szétmennek, és egészen krémesre főnek.

Elkészítjük a fűszeralapot. A ghit vagy az olajat felmelegítjük, kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot (2-3 perc), majd belemorzsoljuk a curry leveleket. Ne legyen túl nagy a láng, mert megégnek a fűszerek. Egy perc múlva beletesszük a porfűszereket: az asafoetidát, a sambar masalát és a kurkumát. Fél perc kevergetés után a hámozott, cikkekre vágott paradicsomokat is hozzáadjuk, majd ráöntjük a főtt dhált. Összeforraljuk, belerakjuk a zöldfűszert és a sót. Még 3-4 percig főzzük, majd elzárjuk a lángot. Rizzsel, esetleg csapátival (indiai kenyérlepény) tálaljuk.

Jó étvágyat! A recept forrása: vegavarazs.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában