2025.05.07. 08:33:15 2172 67

Nattó – A japán szuperétel, amit vagy imádsz, vagy soha többé nem kóstolsz meg
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A natto (vagy magyarosan: nattó) egy tradicionális japán étel, amelyet fermentált szójababból készítenek a Bacillus subtilis nevű baktérium segítségével. Első ránézésre nem a legvonzóbb fogás – nyúlós, ragadós, erőteljes illatú –, mégis egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte a benne rejlő egészségügyi előnyök miatt.

Natto Foto:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Natto Foto:123rf.com

Mi is az a nattó?

A nattó főtt szójababból készül, amit hagyományosan rizságyon vagy fapálcikák között erjesztenek. A fermentálás során a bab nyúlós, ragadós állagúvá válik, enyhén csípős, erős illatot kap, és jellegzetes íze alakul ki – sokak szerint egyszerre földes, diós és kissé ammoniás. Ez az ízélmény elsőre talán szokatlan, de a japán reggelik állandó része, gyakran rizzsel, szójaszósszal és mustárral fogyasztják.

Miért egészséges?

A nattó különlegességét nemcsak az íze, hanem rendkívüli egészségügyi előnyei adják:

Gazdag K2-vitaminban

Ez a vitamin segít a kalcium csontokba való beépülésében és az érfalak védelmében. Különösen fontos csontritkulás megelőzésére és szív-érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére.

Támogatja a bélflórát

A fermentált ételek (akárcsak a joghurt vagy a savanyú káposzta) jótékony baktériumokat tartalmaznak, amelyek segítik az emésztést és az immunrendszert. A nattó probiotikus hatású, így segíthet az irritábilis bél szindróma (IBS) vagy emésztési zavarok esetén is.

Nattokináz enzimet tartalmaz

Ez egy olyan enzim, amely segíti a véralvadékok lebontását, és hozzájárulhat a vérrögképződés megelőzéséhez – ez különösen fontos lehet magas vérnyomással, érelmeszesedéssel küzdők számára.

Fehérjében gazdag, növényi forrás

A szójabab miatt a nattó kiváló fehérjeforrás vegetáriánusok és vegánok számára is.

Kinek ajánlott?

  • Idősebb felnőtteknek – csontritkulás megelőzésére, érrendszeri védelemhez

  • Vegánoknak, vegetáriánusoknak – kiváló növényi fehérje és K2-vitamin forrás

  • Emésztési problémákkal élőknek – a probiotikus hatás miatt

  • Egészségtudatos életmódot folytatóknak – általános immunerősítés, bélflóra támogatás

Kinek nem ajánlott?

  • Szójaallergiásoknak természetesen kerülendő

  • Véralvadásgátlót szedőknek (pl. warfarin) nem javasolt a nattokináz K2-vitamin-tartalma miatt – orvossal egyeztetni kell

  • Ha érzékeny vagy az erős illatokra és ízekre, érdemes kicsiben kezdeni

Tipp a fogyasztásához

Kezdőknek érdemes natto-t kevés rizzsel, szójaszósszal, mustárral vagy zöldhagymával fogyasztani, mert ezek enyhítik az ízintenzitást. Sokan turmixba, salátába vagy szendvicsbe keverve teszik barátságosabbá.

Bár a nattó nem mindenkinek lesz a kedvence, az egészségre gyakorolt hatása vitathatatlan. Ha nyitott vagy az új ízekre, és érdekel a tudatos táplálkozás, érdemes legalább egyszer kipróbálnod ezt a japán szuperélelmiszert – lehet, hogy a tested (és a csontjaid) megköszönik!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...