Nattó – A japán szuperétel, amit vagy imádsz, vagy soha többé nem kóstolsz meg
A natto (vagy magyarosan: nattó) egy tradicionális japán étel, amelyet fermentált szójababból készítenek a Bacillus subtilis nevű baktérium segítségével. Első ránézésre nem a legvonzóbb fogás – nyúlós, ragadós, erőteljes illatú –, mégis egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte a benne rejlő egészségügyi előnyök miatt.

Mi is az a nattó?
A nattó főtt szójababból készül, amit hagyományosan rizságyon vagy fapálcikák között erjesztenek. A fermentálás során a bab nyúlós, ragadós állagúvá válik, enyhén csípős, erős illatot kap, és jellegzetes íze alakul ki – sokak szerint egyszerre földes, diós és kissé ammoniás. Ez az ízélmény elsőre talán szokatlan, de a japán reggelik állandó része, gyakran rizzsel, szójaszósszal és mustárral fogyasztják.
Miért egészséges?
A nattó különlegességét nemcsak az íze, hanem rendkívüli egészségügyi előnyei adják:
Gazdag K2-vitaminban
Ez a vitamin segít a kalcium csontokba való beépülésében és az érfalak védelmében. Különösen fontos csontritkulás megelőzésére és szív-érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére.
Támogatja a bélflórát
A fermentált ételek (akárcsak a joghurt vagy a savanyú káposzta) jótékony baktériumokat tartalmaznak, amelyek segítik az emésztést és az immunrendszert. A nattó probiotikus hatású, így segíthet az irritábilis bél szindróma (IBS) vagy emésztési zavarok esetén is.
Nattokináz enzimet tartalmaz
Ez egy olyan enzim, amely segíti a véralvadékok lebontását, és hozzájárulhat a vérrögképződés megelőzéséhez – ez különösen fontos lehet magas vérnyomással, érelmeszesedéssel küzdők számára.
Fehérjében gazdag, növényi forrás
A szójabab miatt a nattó kiváló fehérjeforrás vegetáriánusok és vegánok számára is.
Kinek ajánlott?
Idősebb felnőtteknek – csontritkulás megelőzésére, érrendszeri védelemhez
Vegánoknak, vegetáriánusoknak – kiváló növényi fehérje és K2-vitamin forrás
Emésztési problémákkal élőknek – a probiotikus hatás miatt
Egészségtudatos életmódot folytatóknak – általános immunerősítés, bélflóra támogatás
Kinek nem ajánlott?
Szójaallergiásoknak természetesen kerülendő
Véralvadásgátlót szedőknek (pl. warfarin) nem javasolt a nattokináz K2-vitamin-tartalma miatt – orvossal egyeztetni kell
Ha érzékeny vagy az erős illatokra és ízekre, érdemes kicsiben kezdeni
Tipp a fogyasztásához
Kezdőknek érdemes natto-t kevés rizzsel, szójaszósszal, mustárral vagy zöldhagymával fogyasztani, mert ezek enyhítik az ízintenzitást. Sokan turmixba, salátába vagy szendvicsbe keverve teszik barátságosabbá.
Bár a nattó nem mindenkinek lesz a kedvence, az egészségre gyakorolt hatása vitathatatlan. Ha nyitott vagy az új ízekre, és érdekel a tudatos táplálkozás, érdemes legalább egyszer kipróbálnod ezt a japán szuperélelmiszert – lehet, hogy a tested (és a csontjaid) megköszönik!