2022.10.01. 15:23:10 6975 250

Ne tököljünk, inkább együk meg!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ősz egyik étel favoritja, tagadhatatlanul a tök. Nem ám csak a sütőtökről beszélünk, hanem a tökfélék különböző fajtáiról, amelyekkel szépen színesíthetjük az étrendünket. Sokféleképpen használhatjuk fel és tálalhatjuk a tökből készült finomságokat a levestől a főételeken át a desszertekig. Mi most egy teljes menüsort állítottunk össze, de ez csak ízelítő a számtalan lehetőség közül. Érdemes válogatni a jobbnál jobb receptekből. A tök, bármilyen is legyen, nagyon egészséges zöldség.

Tökök - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tökök

Mediterrán tökleves parmezánnal (4 adag)

Hozzávalók: 40 dkg tök, 20 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 12 dkg sárgarépa, 0.5 szál szárzeller, 2ek olívaolaj, 1l húsleves-alaplé, 70 g paradicsom, só, bors, Cayenne-bors, 1 csip. reszelt szerecsendió, 5 dkg parmezán sajt, kenyércsipsz

Elkészítés: A tököt és a burgonyát meghámozzuk majd kockákra vágjuk. A zöldségféléket megtisztítjuk, felszeleteljük. Kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát. Pár perc után hozzáadjuk a tököt, a krumplit, a répákat, majd tovább pároljuk az egészet. Felöntjük az alaplével. Ebbe beletesszük a paradicsomot, megsózzuk, megborsozzuk. Kb. 20 perc alatt puhára pároljuk, majd pépesre turmixoljuk, és szerecsendióval és a parmezán sajttal ízesítjük. Forrón tálaljuk a kenyércsipsszel és a sajtdarabokkal.

Mozzarellával töltött mini patisszon

Hozzávalók: 10 db mini patisszon, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. olívaolaj, só, őrölt bors, 1 db mozzarella golyó, 40 dkg konzerv darabolt paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt rozmaring

Elkészítés: A patisszont megmossuk, a kalapját levágjuk. A belsejét úgy tisztítsuk ki, hogy legalább 5 mm vastag fala maradjon. A fokhagymát meghámozzuk, és a felforrósított olajon kicsit megfonnyasztjuk. Hozzákeverjük a kikapart patisszon húst és megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, lehúzzuk a tűzről és összedolgozzuk a felaprított mozzarellával. A keveréket a patisszonba töltjük, lefedjük a kalapkákkal, és tűzálló tálakban mindet elrendezzük. A mártáshoz a paradicsomot felforraljuk a meghámozott és összezúzott fokhagymával. Megsózzuk, ízesítjük egy kevés őrölt rozmaringgal. Ezt a patisszonok mellé öntjük. Lefedjük le az egészet alufóliával. 60 perc alatt készre sütjük 200 fokos sütőben. Közben néhányszor meglocsoljuk a paradicsommártással. Akkor jó, ha a patisszon roppanósra puhult.

Édes-tejfölös morzsás sült tök

Hozzávalók: 2 db tök, 40 dkg kristálycukor, 40 dkg zsemlemorzsa, 1 nagy pohár tejföl, 1 dl tej, olaj

Elkészítés: A tököket meghámozzuk, a belsejét kikaparjuk. Körülbelül 2 ujjnyi szélesre és 10 cm hosszúra felszeleteljük, enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megfőtt, kiszedjük a főzővízből és lecsöpögtetjük. A tepsit kikenjük étolajjal. A lecsöpögtetett tök felét lerakjuk a tepsibe. A zsemlemorzsa és a cukor felét rászórjuk. Folytatjuk a maradék tökkel, erre a megmaradt zsemlemorzsa és cukor kerül. A nagy pohár tejfölt kikeverjük kb. 1 dl tejjel, és a tetejére kenjük. Előmelegített sütőben sütjük kb. 25-30 percig. Akkor jó, mikor látni a tejfölön, hogy egy kis színt kapott.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Melegítő tavaszi édesburgonya-krémleves gyömbérrel és kókusztejjel

A tavasz kiszámíthatatlan — egyik nap virágillatú napsütés, másnap ködös, szeles hűvösség. Az ilyen időszakokban a lelkünk és a testünk is egy kis extra melegségre vágyik. Habár a téli nehéz ételek ideje már elmúlt, mégis jól esik valami melengető, mégis könnyed fogás. Ez a selymes édesburgonya-krémleves épp ezt nyújtja: melegséget, táplálást és egy kis egzotikus csavart is a gyömbér és kókusztej jóvoltából.

Egy csepp esély – 50 éves a magyarországi újszülöttkori szűrés

Minden ezredik újszülöttet érinthet valamilyen ritka betegség, és ezek között csaknem 30 olyan van, amelynek korai felismerésére Magyarországon már 1975 óta működik országos szűrőprogram. Az elmúlt fél évszázadban a szűrőközpontokban – 2007 óta Budapesten a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján – több mint 5,6 millió újszülött vérmintáját elemezték, és 3289 olyan gyermeket szűrtek ki, akiknél már az előtt megkezdhették a kezelést, hogy a betegség tünetet okozott volna.

Tavaszi szépségrutin hűvösebb napokra – így ápold bőröd májusban is

Májusi virágzás ide vagy oda, a tavasz nem mindig szól napsütésről és langyos szellőről. A hűvösebb, szelesebb napokon a bőrünk könnyen kiszáradhat, érzékennyé válhat, vagy épp zsírosodni kezdhet a fűtött terek, szél és hőmérséklet-ingadozás miatt. Épp ezért a tavaszi szépségrutin sem lehet egy az egyben a nyári előfutára – finomhangolásra van szükség.