Nem csak a pipik csípik! – Mire jó a tyúkhúr?
Bevallom, jóideig úgy tudtam, hogy a tyúkhúr, vagy tikhúr valóban csak a baromfiudvar lakóinak kedvenc csemegéje. Aztán több helyen is olvastam, hogy ez a gyomnak hitt növényke valójában kiváló gyógynövény is. Sőt, ebédünk, vacsoránk alapanyaga is lehet!
Íme, néhány fontos információ, amit érdemes tudunk erről a különleges növényről.
Amiért jó belsőleg
Fogyasztása koleszterinszintünkre lehet pozitív hatással, hiszen csökkenti azt. Emellett egyéb emésztési zavarokra is érdemes bevetni, továbbá epénk működését is rendbe teheti. Utóbbi zsíroldó tulajdonsága miatt lehet, aminek köszönhetően fogyasztó hatással is bír. Légúti betegségek esetén is ajánlatos használni belőle, hiszen tüdőbajra, köhögésre is gyógyír lehet. Vízhajtó, így reumás tünetek esetén is segítségül hívhatjuk. Kőoldó hatása miatt is segítheti epe- és veseműködésünket is.
Amiért jó külsőleg
Igazi csodaszer külsőleg használva is, hiszen remekül használható sebekre, ekcémára, fekélyre, de akár aranyérre is. Ha beszerzünk mellé egy kis disznózsírt, azzal összekeverjük, ez a „kenőcs” mehet különböző bőrbetegségekre, de ilyen formában kerülhet sebre is. A belőle készült tea a száraz bőrre lehet gyógyír, míg desztillált vízzel összekevert kifacsart leve fáradt szemeinket nyugtathatja meg.
Amikor kerülendő
Ahogy sok más gyógynövény, úgy a tyúkhúr is kerülendő 12 éves kor alatt. Illetve, várandósság, szoptatás alatt sem javasolt. Utóbbi a tejelválasztásra gyakorolt negatív hatása miatt valószínű.
Amikor nem csak gyógyít
Segítségével egy gyors tésztaétel és remek saláta vagy leves is lehet belőle.
Bővebben itt olvashatsz még a tyúkhúrról!
Tészta tyúkhúrral
Hozzávalók:
3-4 szál újhagyma
1-2 szál fokhagymazöld
1 pohár tejföl (elvileg elég a kisebb is, de aki szereti kissé tocsogósan, annak jöhet több)
körülbelül 20 szál tyúkhúr (ennél több ne legyen, mert hasmenést okozhat)
10 dkg kolozsvári szalonna
fél kg tészta
só
ízlés szerint egyéb zöldfűszer
Főzzük meg a tésztát, a szalonnát pedig pirítsuk meg. A tyúkhúrt tisztítsuk meg, majd tegyünk hasonlóan az újhagyma és a fokhagyma zöldjével. Várjuk őket apróra, keverjük el a tejföllel, majd mehet a szószba a szalonna is. A fűszeres tejfölt keverjük el a tésztával. Most mehet rá a só is, ha a szalonna nem ízesítette volna meg eléggé.
Recept forrása: mindmegette.hu
Mire jó még
Alaposan megmosva saláta alapanyaga is lehet. Felhasználása megegyezik a rukkoláéval. De nyers leves is készíthető belőle. Ehhez csupán némi olívaolajra, fokhagymára, és a tyúkhúr zsenge leveleire lesz szükségünk első körben. Ezeket botmixerrel összepürésítjük, majd vízzel 1:1 arányban hígított tejjel is elkeverjük.
Recept forrása: zoldujsag.hu
Forrás: gyorgytea.hu