Shakshuka, fűszeres lecsó a Közel-Keletről
A közel-keleti ételeket talán felesleges méltatnunk, mert kóstolás nélkül, ez mit sem ér. Abban segíthetünk, hogy a magyar lecsóhoz nyomokban hasonló fogás elkészítését javasoljuk, amelynek eredete bizonytalan. Talán Észak-Afrikából származik, majd az 1950-es években az onnan Izraelbe bevándoló zsidók terjesztették el a receptjét. A shakshuka elnevezés az arab "shak" szóra visszavezethető, ami keverni-t vagy kevergetni-t jelent. Ma izraeli lecsóként emlegetik leginkább, és kiváló reggeli fogásként funkcionál.
Főbb alapanyagai megegyeznek a mi lecsónkéval: hagyma, paprika és paradicsom, de a fűszerezése teljesen eltér a magyarostól. A Földközi-tenger partvidékén mindenhol ismerik és minden tájegységnek megvan a maga speciális változata. Az biztos, húst nem szokás beletenni.
A shakshuka elkészítése egyszerű folyamat
Vegyél elő egy serpenyőt. Először az apróra vágott hagymát és fokhagymát párold egy kevés olívaolajon, szórd meg római köménnyel, pirospaprikával, őrölt korianderrel, és pirítsd pár percig, addig amíg illatukkal megtelik az orrod. Majd add hozzá a felkockázott kaliforniai paprikát, valamint csípős is mehet bele, ha szereted.
Ezután önts hozzá darabolt paradicsomot (konzerv), felszeletelt friss paradicsomot és hintsd meg sóval és borssal. Kb.15-20 perc főzés után egy kanállal képezz kis bemélyedéseket a lecsóban, üss ezekbe pár tojást úgy, hogy csak a fehérjét keverd össze anélkül, hogy megsérülne a sárgája.
Ezt a közel-keleti fűszeres lecsót frissen sütött pitával, roppanós kenyérrel vagy akár rizzsel tálalhatod. Az étel tetejére friss petrezselymet vagy koriandert szórhatsz, így még frissebb és vibrálóbb ízt kaphatsz. Néhány helyen feta sajtot is adnak hozzá, ami tovább fokozza az étel gazdag ízvilágát. Jó étvágyat kívánunk!