2022.06.30. 17:20:00 9690 285

Soupe au Pistou, avagy francia zöldségleves lépésről lépésre
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A francia konyha egyik közönségkedvence következik most, történetesen egy provence-i nyári zöldségleves, melyet aromás Pistou szósszal és főtt tésztával tálalnak. Ez az egyik legtartalmasabb zöldségleves, amit készíthetünk. Ráadásul könnyen módosíthatjuk az alapreceptet a rendelkezésre álló zöldségek és mennyiségük alapján.

Zöldséges leves tésztával - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöldséges leves tésztával

A Pistou egy francia bazsalikom szósz, amit sokan a franciák pestojának is tartanak. A szósz elnevezése a francia „dörzsölt” szóból ered, mivel azt hagyományosan mozsártörővel készítik.

A Pistou hozzávalói és elkészítése:

  • 4 csésze bazsalikomlevél vagy 1 nagy csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/3 csésze reszelt parmezán sajt (kb. 50 gr)
  • 3 ek. olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint

Egy robotgépben keverjük össze, vagy - ha ráérősebbek vagyunk - mozsárban törjük össze a bazsalikomleveleket (vagy a petrezselymet) a sóval, a fokhagymával és a reszelt parmezán sajttal együtt, amíg darabos pasztát nem kapunk. Ezután jól keverjük hozzá az olívaolajat, és már készen is vagyunk. A Pistout javasolt közvetlenül tálalás előtt a leveshez adni, mert a túl magas hő tönkre teheti a friss aromákát.

A szószt szorosan lezárt edényben vékony réteg olívaolajjal leöntve, hűtőben akár egy hétig is tárolhatjuk. A leves mellett használható sült zöldségek és csirke, illetve hal- és tésztaételek ízesítésére, de olívaolajjal vagy vízzel hígítva salátaöntetként is használható.

A leves hozzávalói és elkészítése:

  • 4 evőkanál olaj
  • 1 közepes hagyma
  • 1 póréhagyma
  • 1 zellerszár
  • 1 tk. szárított kakukkfű vagy néhány szál friss kakukkfű
  • 500 gr burgonya
  • 1 közepes cukkini (kb. 350 gr)
  • 2 nagy sárgarépa
  • 2 l víz
  • 200 gr zöldbab
  • 400 gr fehérbab (konzerv)
  • 120 gr zöldborsó
  • só és bors ízlés szerint

Készítsük elő és vágjuk apró darabokra vagy vékony szeletekre az összes nagyobb darab zöldséget. Melegítsünk fel 2 evőkanál olajat egy nagy lábasban. A hagymát, a póréhagymát és a kakukkfüvet lassú tűzön főzzük körülbelül 8 percig. Ezután tegyük át egy tányérra.

Adjunk további 2 evőkanál olajat az edénybe, és tegyük bele a cukkinit, a burgonyát, a sárgarépát és a zellert. Főzzük kb. 3 percig, hogy a zöldségek enyhén megpirulhassanak. Tegyük vissza a hagymás kakukkfüvet az edénybe, és öntsük fel vízzel. A zöldségeket lassú tűzön 15 percig főzzük.

Adjuk hozzá a zöldbabot, forraljuk fel, majd pároljuk további 8 percig. Ezután kerül bele a zöldborsó és a fehérbab. egy rövid összefőzés után a levest a tűzről levéve sóval és borssal ízesítjük.

A levest mély tálakba merjük, és minden tálba adunk egy adag frissen kifőzött tésztát és egy púpozott teáskanál Pistout. Jó étvágyat!

Forrás: www.everyday-delicious.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...