2015.10.31. 14:28:57 10504 272

Sült gesztenye recept – 1 „sima” és 1 „fordított”
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A téli időszámítás miatt már bő egy hete előbb sötétedik, a nappalok rövidebbek, az esti sétákat felváltják a hosszú, téli estés programok. Remek lehetőség az idő elütésére, ha egy adag gesztenyét dobunk a sütőbe és a belőle készült finom csemegét majszoljuk az esti film mellé.

Sült gesztenye - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sült gesztenye

Ha azt nem szeretjük igazán, hogy túl korán sötétedik, egyvalami biztos megvigasztal majd minket: a házban, lakásban terjengő isteni sült gesztenye illata. Ha Neked is van otthon egy jó adagra és egy jó estére való őszi finomságod, ne légy rest gyorsan elkészíteni. Recepteket tudunk ajánlani hozzá!

Sült gesztenye – alaprecept

Hozzávalók:

  • Gesztenye (ha lehet, friss)

  • Víz

Így készítsd:

A legjobb, ha friss gesztenyéből készíted. A „gesztik” korát úgy ellenőrizheted, hogy vízbe beleteszed őket, és figyeled, hogyan „viselkednek”. A fiatal példányok az edény alján, az idősebbek a tetején úsznak majd. Mielőtt a gesztenyék a sütőbe kerülnek majd, vagdosd be őket. És az sem árt, ha néhány órán keresztül vízben áztatod őket. Ha megvan, egy alufóliával bélelt tepsibe sorakoztasd fel őket és mehetnek is sülni, kb. fél órára, 220 °C-ra. Hogy ne száradjanak ki a gesztenyék, egy edénybe engedj vizet és tedd ezt is a sütőbe.

Ha főzéssel készítenéd a gesztenyét, az is megoldás lehet, ám így kevésbé lesz ízes, mintha sütöd.

+ 1 különlegesség

Sült gesztenye körtés „beütéssel”

Hozzávalók:

  • kb. fél kg gesztenye

  • 1 teáskanál olívaolaj

  • 2 teáskanál vaj

  • 2 teáskanál körtedzsem

  • Só, bors (lehetőleg frissen őrölt)

A gesztenyéket bevagdossuk, egy edénybe tesszük, és vízzel felengedjük, úgy, hogy a víz ellepje. Feltesszük a tűzre, és a forrástól számított 4 percig főzzük. Ha kész, leöntjük róla a vizet és meghámozzuk. A többi hozzávalót egy serpenyőben összekeverjük, és néhány percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, majd beleforgatjuk az egészben hagyott vagy félbevágott gesztenyéket. Néhány perc alatt barnára sütjük és már kész is. Hús mellé köretnek, esetleg saláta alapanyagaként is megállja a helyét.

Forrás: ichkoche.at, chefkoch.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Vége a fájdalomnak – így szabadulhatsz meg a benőtt körömtől

Kevés kellemetlenebb apróság van annál, mint amikor a lábujj körme – legtöbbször a nagylábujjé – benő a bőrbe. Az egyszerű mozgást, cipőviselést, sőt néha még az alvást is megkeserítheti. Sokan hajlamosak halogatni a megoldást, pedig a benőtt köröm kezelhető, és néhány jó szokással akár megelőzhető is.

Mosás tippek kezdőknek és haladóknak(X)

A mosás a háztartásban alapvető rutin. Sokan mégsem gondolnak bele, hogy mennyire sok tényező befolyásolja a végeredményt. A rosszul megválasztott program, a túl sok mosószer vagy a helytelen szárítás nemcsak a ruháinkat teheti tönkre, de feleslegesen terheli a pénztárcánkat és a környezetet is. Cikkünk kezdőknek és haladóknak egyaránt hasznos mosási tippeket kínál, hogy a ruhák tovább maradjanak újszerűek, és a folyamat is hatékonyabbá váljon.

A sportteljesítményre is hatással van a nagy meleg és a magas páratartalom

A magas hőmérséklet és páratartalom hatással van a szervezet hőháztartására, ami különböző mechanizmusokon keresztül befolyásolja az erőkifejtést, az állóképességet és a koncentrációt is. Nagy melegben a szervezet saját védelmét helyezi az első helyre, így óhatatlanul csökken a fizikai teljesítmény. Ezért, bár a nyár kiváló időszak a szabadtéri sportolásra, kulcsfontosságú a test hőháztartásának védelme, a megfelelő hidratálás, a túlterhelés elkerülése, valamint a napvédelem – mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének tanszékvezetője.