Sült karfiol egészben – Jöhet?
A gyerekek másik nagy mumusa, a spenót és a kelkáposzta mellett, a „virágos” karfiol. Felnőttként már érthetetlen, hogyan lehet nem szeretni egy ilyen finom, sokoldalúan elkészíthető zöldséget. Levesnek, savanyítva, rántva – mindenhogy csodás!
Sőt, egyben, sütőben megsütve is ellenállhatatlan! Kínálhatod húsok, rántott sajt mellé köretként, de akár magában is megállja a helyét. Szerezd be hozzá a hozzávalókat:
1 db nagyobb méretű karfiol
5 dkg aprított mandula
20 dkg krémsajt
12,5 dkg joghurt
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál tahini
5 evőkanál repceolaj
8 dkg gránátalma mag
1,5 dkg menta, lehetőleg friss
3 dkg petrezselyem
fél teáskanál őrölt koriander
fél teáskanál őrölt köménymag
só, bors
A karfiolt tisztítsd meg, de hagyd egyben. Egy nagyobb edénybe engedj vizet, tegyél bele sót és forrald fel. Ebbe ugorhat is a karfiol, torzsával felfelé. Főzd körülbelül 5 percig, majd tedd egy szitába vagy szűrőbe és hagyd lecsöpögni.
A petrezselymet mosd meg, szárítsd meg majd szeld nagyobb darabokra. A mandulát az olajjal keverd össze, rakd bele a petrezselyem felét, majd ízesítsd az egészet a korianderrel, sóval és a köménymaggal. Míg az öntet elkészül, a sütőt elkezdheted előmelegíteni 170 °C-ra.
Ha a karfiol lecsöpögött, tedd egy hőálló tálba vagy tepsibe, torzsával lefelé. Öntsd nyakon a már elkészített fűszeres öntet egy részével, majd told a sütőbe és 30-40 perc alatt süsd készre. Míg sül, addig se felejtsd el meglocsolni az olajos lével!
Közben a többi hozzávalóból készíts egy sűrűbb öntetet, vagy inkább mártogatóst. Ehhez a sajtkrémet és a joghurtot keverd össze, ízesítsd sóval és borssal, majd a felaprított mentával. A menta mellett keverd hozzá a gránátalma magokat is. Ha a karfiol szépen megsült és ki is hűlt, szórd meg a maradék petrezselyemmel. A joghurtos-sajtos mártogatóssal tálald!
Forrás: rewe.de