2023.12.03. 08:35:50 6657 281

Szükségünk van-e hitre? – Avagy: lélek,lélek, de miből élek?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vethetjük hitünket önmagunkba, párunkba, gyermekeinkbe, legkedvesebb barátainkba, eszmékbe, célokba, a még megfoghatatlanba. A hit kultúránként és egyénenként változik. Mi több: az egyes ember életszakaszai, műveltsége, életszemlélete, szocializációja mértékében és függvényében ugyancsak mutathat változást. Mélységet vagy éppen magasságot.

 - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com

A hit sok minden lehet. Amivel viszont a legkevésbé sem téveszthető össze – mégis oly sűrűn kerül sor erre – az a hiszékenység. Ha a hit egy épület, akkor az építőkő a meggyőződés. A személyes, kutatáson és megfigyelésen alapuló, tudni és érteni vágyó, átszűrt és babonafosztott meggyőződés. Melynek kiindulópontja az a belső buzdítóerő, mely kíváncsivá, keresővé tesz. Amennyiben a hitből hiányzik a meggyőződés, akkor semmi éltetőerő nincs benne, csupán a lecsupaszított formaság.

Még a krőzusi pompa és bőség közepette is felbukkanhat egy – látszólag oda nem illő – hiányjelző érzés. De vajon mikor nevezhető a hit hitelesnek? Ha az első próba fuvallata elsöpri, akkor bizonyosan nem állunk készen a hit terén. Egy német kutatásból például kiderült, hogy a fensőbb erő(k)be, a magasabb hatalmak emberről gondoskodó mibenlétébe vetett (korábbi) hit a világjárvány alatt jelentősen csökkent. A természetfelettivel jobban együttrezdülő régi korok emberei éppen a traumatikus események, katasztrófák és válságok idején éreztek nagyobb késztetést a hitre támaszkodásra. Az egyéneket és kisebb-nagyobb közösségeket sújtó csapások és viszontagságok kirántják alólunk a megszokottnak, természetesnek, normálisnak megélt életvitel szőnyegét. Képbe lépnek a „mi van akkor, ha…” mindent megkérdőjelező kérdések. Mint: a mi az életünk célja, kik vagyunk, mi a feladatunk?

A hit erő. Átalakítja az életünket, a kapcsolatainkat, a gondolkodásmódunkat, életminőségünket. Mindannyian hallottunk már egy „betegségre ítélt” ember gyógyulásba vetett hitéről. A bizalom abban, hogy nem csak egy – látható – út létezik, hanem vannak más minőségű mozgatórugók is. A hit a szellem tápláléka. A személyes meggyőződés viszont cselekvésre ösztönöz, kizárva a várakozó-pózba állás passzivitását. Tervezünk, részletekre bontunk, célokat tűzünk ki (lásd például egy év végi: „hiszek abban, hogy az elkövetkező évben megtalálom az igaz szerelmet”). Kreatívvá válunk. Edződik az akaraterőnk, a szívósságunk. Tudjuk, ha az életünk bármely terén sikert akarunk elérni – akár anyagi, akár lelki-szellemi téren – szükség van egy olyan forrásra, melyből egy kortyot hörpintve újra erőre kapunk, és tovább haladunk a megkezdett úton. Amennyiben visszatekintünk életünk meghatározó eseményeire, tovább erősödhet a magunkba, céljainkba, felsőbb erőkbe, a kitartó munkába stb. vetett hitünk. Fel vagyunk vértezve hitbéli siker tapasztalatokkal és élményekkel, így nem tartunk attól, ha újabb kihívások, mérföldkövek kerülnek az utunkba. Céltudatosabbá válunk, hiszen tudjuk: honnan indultunk, és azt is, hogy hova akarunk eljutni.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezek a természetes antibiotikumok erősíthetik az immunrendszered

Az antibiotikumok, vagyis az antimikróbás készítmények bevezetése óta gyökeresen átformálódott az emberek és mikroorganizmusok közötti kapcsolat mibenléte. Az orvostudomány egyik kimagasló lépése volt az, hogy olyan betegségek is gyógyíthatóvá váltak, amelyek azelőtt halálos kimenetelűek voltak. Bár e szerek használata továbbra is kulcsfontosságú a modern gyógyításban, mégis érdemes élni a természetes antibiotikumok kínálta lehetőséggel.

Időnként nem árt egy kis csípős – Amit tudni akartál a jótékony chiliről

Élénk piros szín, intenzív íz, nyelvet perzselő, szemet könnyre fakasztó, ajkat sajdító hatás. Ezek az első gondolatok, melyek eszünkbe jutnak az Amerikából származó chili paprikáról. A paradicsommal, burgonyával és padlizsánnal egy növénycsaládba sorolható chili iránt rendkívül nagy az érdeklődés. A „chilimánia” jelenségkörébe olyan események tartoznak, mint a chilievő versenyek és a sokszínű gasztronómiai kreatívkodások. Mit tudunk még erről a „tűzről pattant” növényről?

Farmer farmer hátán – Mit érdemes idén tavasszal magunkra ölteni, már ami a farmert illeti?

A farmer alapdarab a ruhatárunkban. Szerintem nincs is olyan, akinek ne lapulna a szekrényében minimum egy példány ebből a darabból. Habár a farmer az örök divat jelképe is lehetne, azért bizonyos értelemben neki is alkalmazkodnia kell a folyton változó trendekhez.