Testet, lelket melegítő ízletes őszi levesek
Szépen lassan megérkezik a szürke, ködös és zimankós őszi időszak. Mivel lehetne felmelegíteni magunkat ilyenkor, ha nem egy igazán ízletes, forró levessel? Válogatásunkban olyan levesrecepteket hoztunk számotokra, amelyek biztosan melegséggel töltik fel a testet és lelket egyaránt, továbbá ügyeltünk arra is, hogy ezeket a leveseket a lehető legrövidebb idő alatt, akár 30 perc alatt tudd az asztalra varázsolni!
Sütőtökleves karamellizált lilahagymával
Hozzávalók (4 adag):
A leveshez:
5 dkg vaj
1 db vöröshagyma (apró kockára vágva)
75 dkg sütőtök (megsült húsa)
2 kiskanál gyömbér
1,2 l marha alaplé (bármilyen más húsleves is lehet, átszűrve)
ízlés szerint: só, bors
A sült lilahagymához:
2 db lilahagyma (vékonyan felkarikázva)
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
A vajon kezdd el párolni az apróra vágott vöröshagymát és ízlés szerint sózd, illetve borsozd. Miután kellően megfonnyadt a hagyma, add hozzá a sült sütőtök kikapart húsát, a gyömbért és öntsd fel az egészet a húslével. További sózást, borsozást alkalmazhatsz, ha az ízlésed úgy kívánja meg. Körülbelül 5 percig főzd, hogy az ízek egybeérjenek, majd egy botmixer segítségével pürésítsd, és további 3 percig forrald újra a levest. Amíg a leves forr a lilahagyma-karikákat szintén párold meg az olajon, fűszerezd cukorral, fahéjjal és nagy lángon folyamatos kevergetés mellett pirítsd, mindaddig, amíg a hagymán a cukor karamellizálódik. Tálalásnál pedig ebből a karamellizált lilahagymából tegyél egy evőkanál mennyiséget a tányérba szedett leves közepébe.
Borleves habgaluskával
Hozzávalók (6 adag):
A leveshez:
5 dl víz
4 dl édes fehérbor
4 db szegfűszeg
1 db fahéj (lehet őrölt is)
1 db citromhéj
7 db tojássárgája
10 dkg cukor
200 ml habtejszín
A habgaluskához:
5 db tojásfehérje
3 evőkanál cukor
1 kiskanál fahéj
Első lépésként a vizet és a bort öntsd egy fazékba, add hozzá a fahéjat, a szegfűszeget, a nem kezelt citromhéjat és kis lángon forrald legalább 15 percig. Mindeközben a tojássárgáját, a cukrot és a habtejszínt keverd ki alaposan egy tetszőleges fazékban. A 15 percig forralt boros vizet szűrd át, és először csak kis adagban önts rá a tojásos egyvelegre, amit egyúttal jó alaposan keverj ki. Nagyon fontos, hogy az elején kis lépésekben adagold a tojáshoz a boros vizet, hogy még véletlenül se rántsa össze a forró folyadék a tojásos keveréket. Folyamatos kevergetés közben legalább 10-15 percig főzd össze az egyvelegeket. A habgaluskához verd kemény habbá a tojásfehérjéket, adagold hozzá a cukrot és a fahéjat, majd egy evőkanál segítségével forrásban lévő vízben főzd teljesen készre. Tálalásnál az elkészült levesbe helyezd bele a galuskákat. Ízlés szerint a leves tetejét meghintheted még némi fahéjjal.
Forrás: nosalty.hu