Tökéletes sütőtök? – Már a vásárlásnál kezdődik
Az ősz és a tél kétségkívül legnagyobb slágere a sütőtök. Nem bírunk betelni édeskés illatával, karakteres finom ízével, így aztán a legváltozatosabb módon készítjük el. A belőle készült krémleves az ebéd fénypontja, landolhat sütiben, sütve pedig akár köretként is megállja a helyét.
Mindannyian szeretünk finom, ízletes ételeket tenni az asztalra, és ha nem is törekszünk a tökéletességre, azért szeretjük megközelíteni azt. Ha sütőtökről van szó, azt hihetnénk, nehéz elrontani, de ez sajnos nem így van. Ha szeretnénk kihozni ebből a narancssárga tökféléből a legtöbbet, a következőkre mindenképpen érdemes ügyelni!
Ha sötét, akkor a legjobb
Vásárláskor érdemes ügyelned rá, hogy a sütőtök héja ne legyen sérült, karcos. Illetve, azt is fontos figyelned, hogy milyen a héj színe. Ha érettebb példányt szeretnél, akkor a sötétebb héjúak közül érdemes válogatnod.
Nem csak sütve jó!
A sütőtök nyersen fogyasztva is tökéletes választás lehet. Gazpachoként elkészítve, fetával és némi olajjal tálalva szuper ebéd vagy könnyű vacsora lehet.
Mennyi az annyi?
Ha főzöd, nagyjából negyed óra, sütésnél minimum 25 perc kell ahhoz, hogy elkészüljön a sütőtököd.
Hagyod vagy nem?
Ugyan azt mondják, a sütőtököt héjastól érdemes fogyasztani, bevallom, nálunk a héj valamiért nem csúszik. Ha Te mégis „szőröstül-bőröstül” szeretnéd enni ezt a tökfélét, sütve és levesként ezt megteheted. Annyi, hogy ilyenkor érdemes jóval tovább sütni/főzni a narancssárga finomságot.
Hogy szeretnéd tárolni?
Száraz, hűvös helyen, mondjuk a kamrában néhány hónapig is eláll a sütőtököd. De a gyümölcshúst feldolgozva, akár a fagyasztóban is eláll nagyon sokáig.
Feldolgozni sem ördöngösség!
Ehhez csupán egy recés késre lesz szükséged, amivel meg is tudod hámozni a tököt. Ha kettévágtad, a magokat egy kanállal tudod a legkönnyebben kiszedni.
Forrás: haushaltstipps.net