2024.07.04. 12:32:08 5163 183

„Tökös” ételreceptek a hagyományos tökfőzeléken túlról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Olykor kedvünk támad megkóstolni valami újszerűt a megszokott, jól bevált, méltán hagyományosnak titulált recepteken kívül. Így lehetünk most a kapros-tejfölös, avagy a macskajaj ellen gyakran javasolt savanyú tökfőzelékkel is. Lássuk, hogy milyen recept alternatívákra lelhetünk a tradicionális felhozatalon túlról.

Tök Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tök Fotó:123rf.hu

Indiai nyári tökpörkölt

A recept hozzávalói: galambborsó, vagy más néven toor dal (225 g), vajtök meghámozva és kockára vágva (450 g), 1 közepes paradicsom kockára vágva, kókuszreszelék (115 g), fél teáskanálnyi őrölt kömény, és ugyanennyi mennyiség kurkuma, zöldségalaplé (950 ml és annyi víz, hogy ezt ellepje). Valamint: 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál mustármag, fél teáskanál pirospaprika (pehely), 1 gerezd fokhagyma felaprítva, fél teáskanál só, 1 evőkanál méz, 1 lime (leve), 115 g korianderlevél.

Az elkészítés módja: a galambborsót néhányszor öblítsük át, csöpögtessük le. A kockára vágott vajtökkel, a paradicsommal, a kókuszreszelékkel, a kurkumával, valamint a köménnyel együtt helyezzük egy nagyobb fazékba és töltsük fel az alaplével addig, hogy ellepje. Először forraljuk fel, majd lefedve pároljuk 20 percig. Ezt követően vegyük le a fedőt, és pároljuk - immár fedő nélkül - további 10 percig. Vegyünk elő egy kisebb serpenyőt, és töltsük bele az olajat, majd amikor felforrósodott, adjuk hozzá a mustármagot, a pirospaprikát (vagy pirospaprika pelyhet), a fokhagymát és a sót is, forgassuk néhány másodpercig, aztán öntsük hozzá a leveshez. A végén ízesítsük mézzel, a lime kifacsart levével és a korianderrel.

Jöhet egy lecsós tökfőzelék recept?

Amennyiben a válaszod erre az, hogy: „Miért is ne?”, akkor vágjunk is bele, azazhogy csapjunk bele a lecsóba. Minden, amire szükség lesz, az a következő: paradicsom (3 darab), paradicsompaprika (3 darab), sonkahagyma (1 darab), kevés só és bors, egy csipetnyi cayenne bors, némi kacsazsír (körülbelül 2 evőkanál mennyiség), és friss kapor. És természetesen az elmaradhatatlan tök (közönséges tök), valamint 1,5 dl növényi tej (ez a recept a kókusztejet javasolja).

Első lépés gyanánt készítsük el a lecsót. Ehhez tisztítsuk meg és vágjuk apróra a zöldségeket, vagyis a hagymát, a paradicsomot és a paprikát, és a kacsazsíron pároljuk meg azokat. Sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a cayenne borsot is. A tököt gyaluljuk meg, és amikor már úgy látjuk, hogy a lecsó majdnem kész állapotban van, akkor dobjuk rá, és főzzük körülbelül 20 percig. Amikor már megfőtt az ételünk, öntsük fel a növényi tejjel, és szórjuk meg egy kevés aprított friss kaporral is. Főzzük további 5 percig

Spárgamódra készített tök(főzelék)

A tököt hámozzuk meg és vágjuk körülbelül hüvelykujjnyi vastagságú szeletekre, majd csupán addig főzzük sós vízben, amíg áttetszővé válik. Amikor megfőtt, óvatosan csöpögtessük le, közben vigyázva arra, hogy a megfőtt tökszeletek el ne törjenek. Helyezzük egy tűzálló, hosszúkás kőtálra a szeleteket, és hintsük be zsemlemorzsával, öntsük le forró vajjal, tejfellel, majd a legvégén tegyük a sütőbe, ahol körülbelül negyed órán át hagyjuk sülni.

Források: Nosalty, Vízvári Mariska szakácskönyve, Food Network

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...