Uborka, a nyár hűs királynője
Ha van zöldség, ami már ránézésre is hűsít, az bizony az uborka. Friss, ropogós, lédús – mintha a nyár maga szeletelte volna fel egy jéghideg tányérra. És bár salátában is remekül megállja a helyét, igazi nagyágyúvá akkor válik, amikor krémlevessé lép elő.

Egy jól behűtött uborkakrémleves igazi megváltás a kánikulában: nemcsak finom, de még főzni sem kell, ami valljuk be, ilyenkor külön bónusz. Csak egy turmixgép, némi lazító anyag, mint joghurt, tej, kefir, friss fűszerek – és máris kész a nyár egyik legkönnyedebb, mégis ízekben gazdag fogása. Lentebb megmutatjuk, hogyan készíts el egy szuper hűsítő levest az ajtóban toporgó kánikulai napokra.
Hozzávalók:
2 db kígyóuborka
30 dkg görög joghurt
15 dkg kefir
20 dkg zöld spárga
1 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
2 ág menta
2 evőkanál olívaolaj
1 db lime
só, bors
Az uborkát mosd meg, hámozd meg. Vágd félbe, ha szükséges, távolítsd el a magját. Kockázd fel és sózd meg. A fokhagymát pucold meg, aprítsd fel. A kaprot és a mentát mosd meg, szárítsd meg és a leveleit szedd le (ebből néhányat félretehetsz, ha szeretnéd egy kicsit díszíteni a levesedet). Mosd minden mehet egy mixerbe, hogy pürésíts mindent. Ízesítsd sóval, borssal, és a kinyomkodott lime levével. Ha megvagy, mehet egy edénybe az egész és minimum fél órára dobd a hűtőbe. A megpucolt, végeitől megszabadított, felkarikázott spárgákat pirítsd meg az előzőleg felhevített olívaolajon. Sóval és borssal ízesítsd! A levest kis tálkákban tálald, szórd meg a félretett zöldfűszerekkel, mellé kínálj a spárgakarikákból. Jó étvágyat!
Forrás: brigitte.de