Új kedvenc a láthatáron: Tönkölybúza, a „lehető legjobb” gabonamag!
A már 7-8000 évvel ezelőtt is termesztett tönkölybúza valódi ősi gabonának számít, bő 160 évvel ezelőttig a leggyakrabban termesztett gabona volt a kontinensünkön. Aztán a nagyobb terméshozamú búza átvette a helyét… pedig a tönkölybúza igazán áldásos egészségügyi hatásokkal bír.
Szerencsénkre nemrégiben újból felfedezték ezt a gazdag tápanyagtartalommal bíró gabonát, amelyet már egy XII. században élő bencés apátnő is jó kedélyt teremtőként írt le.
Miért ajánlott tönkölybúzát fogyasztani?
100 gr tönkölybúza energiatartalma 376 kcal/1579 kJ. Más gabonamagokénak többszörös értékű magnézium-, szelén- és kalciumtartalommal rendelkezik.
52-55% szénhidrátot, 8,8% rostot és 2,7% zsírt tartalmaz. Az E-vitamin mellett kiemelendő, hogy szinte az összes fajta B-vitamin megtalálható ebben a gabonamagban.
Fehérjetartalma 20% körüli, amelyben minden esszenciális aminosav megtalálható kisebb-nagyobb mennyiségben. Más búzafajták fehérjéinél jobban emészthető!
Kiknek ajánlott különösképpen fogyasztani?
A nemesített, sokszor génmódosított búza egyre több embernél vált ki allergiás reakciót, ők sok esetben helyettesíthetik ezt a tönkölybúzával. (Jelentős gluténtartalma miatt lisztérzékenyek viszont ne fogyasszák!)
Kedvező glikémiás indexe miatt a cukorbetegek is kipróbálhatják beépíteni az étrendjükbe.
Bőrápoló hatást is megfigyeltek általa, így idült bőrgyulladások gyógyítására is javasolható a fogyasztására történő átállás.
Hogyan fogyasszuk?
Süssünk belőle! A teljes kiőrlésű liszt egy az egyben lecserélhető vele, bár ajánlott kevesebbet használni belőle a receptben írt mennyiségnél, mivel magasabb a vízfelvevő képessége. Cserébe nem is kell túl sokáig gyúrni a vele készült tésztákat. Másfajta lisztekkel inkább keverjük, mert önmagában könnyen szakadó tésztát eredményez.
A hántolt gabonamagvakból 30 perc főzéssel köret készíthető, míg pörkölve pótkávéként is ki lehet próbálni.
Forrás: www.hazipatika.com