2021.07.23. 08:22:23 8040 240

Valóban ártalmas az energiaital? Mik az alternatívák?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Fáradtan ébredsz, napközben gyakran holtpontra jutsz, a kávé nem a te eseted ezért időről időre felcisszentessz egy energiaitalt. Aztán zuhatagként ömlenek rád a világvége jóslatok, hogy mit tesz veled a szörnyen káros nedű. Igaz volna?

Energiaital - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Energiaital

Az energiaital fogyasztás az elmúlt tíz évben rengeteg embernek annyira a mindennapjai részévé vált, hogy az már-már a reggeli kávé rutinjával vetekszik. Mások meg egyenesen a legrosszabb dolognak tartják. Kinek van igaza? Árt-e az energiaital, és mik az alternatívák, ha kávé nélkül szeretnénk ébren maradni?

Nem rosszabb a kávénál, de épp úgy nem szabad túlzásba vinni

A Magyarországon gyártott energiaitalok „pörgetőanyaga” a koffein, ráadásul nincs benne több, mint egy kávéban. Így napi egy energiaital elfogyasztása nem jár nagyobb kockázattal, mint napi egy kávé elfogyasztása. Azonban léteznek különböző koffeintartalmúak, gyengébbek és erősebbek (akár a kávéból), ezt az információt érdemes megnéznünk a dobozon, és a gyengébbet választani, ha az is elegendő az ébren maradáshoz. A kockázata tehát abban rejlik, amiben a kávéé is; a túlzott fogyasztásban és a függőség kialakulásában. Mivel a koffein gyorsan hat a szervezetünkre, és hamar el is múlik a hatása, sokan hajlamosak sűrűn ismételni a bevitelét – az idősebb korosztály a kávéét, a fiatalabbak jellemzően az energiaitalét és akad olyan, aki mindkettőt rendszeresen fogyasztja. Különösen akkor jelent ez veszélyt ránk, ha magas vérnyomással vagy szívbetegséggel élünk, és emiatt a fiatalokra (akárcsak a kávé fogyasztás) különösen kockázatos, hiszen a szívbetegségek ekkor még általában rejtettek.

Van-e más (káros) összetevő benne?

Általában arginint, inozitolt tartalmaznak, illetve külföldön a taurin is sokszor szerepel az összetevők között. Ezek az aminosavak a glükózfelvételt és ennek kapcsán a szénhidrátok hatékonyabb felhasználását segítik, ugyanakkor nem pörgetnek fel és mivel nincsenek kölcsönhatásban a koffeinnel, ezért nem keletkeznek káros vegyületek sem. A taurin egyébként szintén nem veszélyes, az városi legendával ellentétben nem ezért, hanem a rá kirótt magas adó miatt került ki a hazai termékekből.

A koffein káros hatása- a szívbetegségen túl

A nagymértékű fogyasztás rontja a kalcium és magnézium beépülését a szervezetbe, ennél fogva a szélsőségesen magas vagy magas és hosszú távú koffeinbevitel bizony csontritkuláshoz vezethet. Idős korban például a rendszeresen, sokat kávézóknál a combnyaktörés kockázata megnőhet, ám itt sok más befolyásoló tényező is van – például a megfelelő táplálkozás, D-vitamin bevitel, genetika, életmódbéli szokások. Ahhoz, hogy ez a hatás megmutatkozzon, napi kb. 10 doboz energiaitalra vagy 7 presszókávéra lenne szükség.

Alternatívák élénkítésre

A zöld és fekete teák is ébren tartanak, sőt akár készíthetünk ezekből koktélt is. Még intenzívebb a hatás, ha gyömbért is reszelünk hozzájuk, vagy gyömbéres smoothie-t fogyasztunk reggelente. Azonban nem muszáj italhoz kötnünk az intenzitást, ha van rá lehetőségünk már egy tíz perces reggeli frissítő torna is megfelelően felpörgeti a rendszert, különösen, ha egy nagy pohár citromos vizet is elfogyasztunk mellé.

Forrás: Webbeteg mindmegette

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...