„Válogat a kendermagban…” – De miért is jó a kendermag?
Ha meghalljuk, hogy kendermag, legtöbbünknek az Anyám tyúkja című vers jut eszünkbe. Nos, ez a kedves kis szárnyas tudott valamit. A kendermag egy rendkívül sokoldalú, nagyon egészséges része lehet a mi táplálkozásunknak is. De mit rejtenek ezek az aprócska magvak?
A kender egy évezredes múltra visszatekintő, sokoldalú növény. Mielőtt rátérnénk, mire jó a magja, nézzünk egy nagyon rövid „kender-történelmet”.
Ha haszon…
A kendert, mint haszonnövényt, már több mint 10 000 éve termesztik. Kezdetben főként rostja miatt volt fontos, lett belőle hajóvitorla, hajókötél, ágynemű, papír, ruha és cipő, építkezésekhez tábla, oszlop, deszka. Szinte minden részét hasznosították valamire, 25 000 használati módja létezik.
Ha gyógy…
Gyógyhatása szintén évezredek óta ismert. Többek között nőgyógyászati bajok, görcsök, férfi nyavalyák, mint korai magömlés, vizelet-visszatartási problémák, gyulladásos máj- és bőrbetegségek, köszvény, ízületi bántalmak esetén is használható, főzetként, teaként egyaránt. Afrodiziákumként is használták.
Ha mag..
Akár az étkezésben, de a gyógyításban is lehet némi szerepe ennek az aprócska magnak.
Így használd a konyhában
Hántolt és hántolatlan formában is létezik, ízében a dióra hajaz, rendkívül kellemes. Emésztőrendszerünk könnyen megbirkózik vele, és rendkívül jó rostforrás. Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a mangán, réz, kálium, magnézium, vas, foszfor, cink. Vitaminok közül B1-, B2-, B3-, B6-vitaminok és az E-vitamin található meg benne. A mag sokoldalúságát az is jelzi, hogy kendertej, de megőrölve kenderliszt is készülhet belőle, amely hasonló módon alkalmazható, mint a búzaliszt. Az „apróság” felhasználhatósága is rendkívül sokoldalú, mert hozzávalója lehet salátáknak, kásáknak, tésztáknak, turmixoknak, kerülhet a szendvicsbe, magkeverékekbe, gabonapelyhekhez.
Így hat az egészségedre
A mag hántolatlan formában bizonyos betegségek esetén lehet gyógyír.
Csökkentheti a migrént, segít a hurutok feloldásában, melyek a fej, mellkas területén keletkeztek, illetve a nedves asztma esetén is kiváló, és az immunrendszert is erősítheti. Mindezt a borban főzött vagy az abban áztatott maggal érhetjük el.
Tejben főzött kendermaggal az ingerküszöbünket emelhetjük, idegrendszerünkre van nyugtató hatással.
Hántolt formája fehérje és esszenciális zsírsav tartalmának aránya éppen megfelelő az emberi szervezet számára. Telítetlen omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaz, melyeknek mértéke (1:3) szintén szerveztünk számára a legoptimálisabb. Rendszeres fogyasztásával ellensúlyozhatjuk a már-már eltúlzott omega-6 bevitelt. Hiszen ha ez az 1:3 arány felborul szervezetünkben, testünk hajlamosabbá válik bizonyos gyulladásos megbetegedésekre, szabadgyök képződésre. Ezek a telítetlen zsírsavak olyan fontos részei szervezetünknek, melyek kordában tartják vérünk koleszterin-szintjét, illetve immunválaszért is felelősek.
Olaja sem utolsó
A magból, hideg sajtolással nyert olaj a fent már említett vitaminokat, ásványi anyagokat, telítetlen zsírsavakat, emellett 8 különböző esszenciális aminosavat is tartalmaz.
Fogyasztásával enyhülnek a menstruáció előtti tünetek, csillapítja az ízületi és egyéb gyulladásokat, és segít olyan idegbántalmak esetén is, melyeket cukorbetegség okoz.
A korábban már írt ásványi anyagok mellett foszfor, kén, kalcium is fellelhető az olajban.
Rendszeres használata rendbe hozza a vérnyomást, vérsűrűséget, koleszterinszintet, jó hatással van az ér- és idegrendszerre.
Fájdalomcsillapító hatása sem utolsó.
Segíthet olyan bajok esetén, mint a pikkelysömör, húgyhólyag betegségei, illetve az ízületek gyulladásánál, mozgásszervi gondok, valamint a vastagbél és egyéb bélgyulladások esetén.
Amire ügyeljünk az olaj használatakor, hogy hevíteni nem szabad, illetve felbontás után hűtőben tartsuk. De ne sokáig, mert hajlamos az avasodásra, oxidációra. Saláták, zöldséglevek, szószok, turmixok ízesítője is lehet. A házi szépségápolási szettben is helyet kaphat, mert alkalmas a haj és a bőr ápolására.
Forrás: eletmodszer.com, nosalty.hu