2021.02.17. 16:05:21 9632 277

Vedd észre a depresszió árulkodó jeleit!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ilyenkor télen gyakran érezzük magunkat kedvetlennek. Minden sötét és fénytelen. Nincs erőnk kimászni az ágyból és azokban a dolgokban sem leljük örömünket, amelyek korábban pozitív életérzéssel töltöttek el bennünket. Vajon ez az állapot csak egy szezonális stádium, vagy egy sokkal komolyabb betegség áll a háttérben?

Depressziós nő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Depressziós nő

Az egészségügyi világszervezet (WHO) jelentése alapján - amikor még a világjárvány sem volt jelen -, 2020-ra a világ második leggyakoribb megbetegedésének a depressziót jelölték meg (első helyen az érrendszeri megbetegedések állnak). Ez a betegség hatalmas egészségügyi és gazdasági kihívást jelent, nemcsak az egészségügyi rendszerünkre, hanem az egész társadalmunkra nézve is.

Mi a depresszió?

Egy súlyos mentális zavar, amely 2 hétnél tovább tartó állapot. A depressziós tüneteket három kategóriába sorolják, amely lehet enyhe, közepes vagy súlyos. A betegség lehangoltságot, önbizalomhiányt és öngyilkosságra való késztetést eredményezhet. A depresszió, mint betegség okai között szerepel a genetikai öröklés, a környezet és a pszichológiai tényezők. Már az enyhe depresszió is okozhat életminőség-romlást, ám a súlyos depressziós tünetek enyhítésére elengedhetetlen lehet a klinikai kezelés. Ne feledjük a depresszió egy létező agyi betegség, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk.

A depresszió jelei

A kifejezetten rossz hangulat velejárója a depressziós embernek. Szomorúnak és elhagyatottnak érzi magát, a sírógörcsök naponta többször rátörhetnek és ez az érzés az éjszakai, illetve a hajnali órákban általában erősödik. A fásultság érzése eluralkodhat rajta, ami korábban az örömét okozta jelentéktelenné válhat. Nem érdekli semmi, lényegében az egész személyisége életunttá válik. - Minek csináljam? Semmi értelme az egésznek! – A rossz közérzet mellé nagy fokú önbizalomhiány társulhat.

Az önértékelése a depressziós betegnek nagyon alacsony, nemcsak a tükörben látottakat minősíti negatívan, hanem a teljesítményét is. Örökké fáradt, hiszen alvászavarokkal küzd. Az sem előny a beteg pozitív énképére nézve, hogy a tünetek okán változhat a testtömege, ami leginkább hirtelen következik be. A depressziós ember a változásokat az életében csak negatívan éli meg, képtelen megbirkózni a felmerülő nehézségekkel, ezért a nagyon súlyos tünetektől szenvedők gyakran látják sötéten a jövőt és az öngyilkosság gondolatával foglalkozhatnak.

Mit tehetünk a depresszió ellen?

Megelőzésére vagy kezelésére nagyon fontos az önismeret erősítése és a pszichológiai kultúra fejlesztése. Olyan sokat lehet hallani a sportolás előnyös hatásairól, mindez persze nem véletlen. A testmozgás a testünkre és agyunk működésére is pozitívan hat. A stressz levezetésére és negatív gondolatok elűzésére az egyik legegyszerűbb mód. Az egész napi heverészést felejtsük el, keljünk ki az ágyból, öltözzünk fel szép ruhába, sminkeljünk vagy csináljunk magunknak új frizurát. A lényeg, hogy lépjünk ki a megszokottság világából.

Igyekezzünk több időt tölteni azokkal az emberekkel, akik jó hatással vannak ránk. Esténként érdemes nyugtató zenét hallgatni, erre nagyszerű lehet a méltán népszerű frekvencia zene, ami különböző módon hat a szervezetünkre. Ha annyira súlyosnak ítéljük meg az állapotunkat, hogy nem tudunk vele egyedül megbirkózni, ne szégyelljünk segítséget kérni, ez a segítség jöhet a legjobb barátunktól, de akár egy szakember által is.

Források itt, itt és itt.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...