Vegán majonéz – Így lesz tökéletes tojás nélkül is
Ki mondta, hogy attól, hogy mellőzöd az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, a majonézről is le kell mondanod!? Ezzel a vegán változattal nyugodtan felturbózhatod a szendvicseidet, vagy a salátát, de használhatod mártogatósként kedvenc roppanós zöldségeidhez, például: vékonyra felvágott répához, karalábéhoz, pritaminpaprikához vagy kígyóuborkához is kiváló. Íme a recept!

Vegán majonéz
Hozzávalók (kb. 1300 ml-hez):
100 g apró szemű fehér gyöngybab
100 g kesudió
2 ek. almaecet
2 tk. fekete só (fontos! a tojás ízének helyettesítésére szolgál)
csipet kurkuma
Elkészítés:
A babot áztasd be éjszakára, vagy legalább egy pár órára. Majd a kesudióval együtt tedd növényi tejfőző automatába, töltsd fel a MAX jelzésig (1,3 liter) és indítsd el a főzőprogramot. Amikor lejárt, várj, amíg kicsit kihűl, majd add hozzá az ecetet, csipet kurkumát és a fekete sót, alaposan turmixold össze és még melegen töltsd szét befőttes üvegekbe és zárd le. Ha nincs tejfőződ, akkor érdemes a kesut is áztatni.
Főzd meg a babot, és még forrón turmixgéppel vagy botmixerrel dolgozd krémesre a kesudióval úgy, hogy a bab főzőlevével öntöd fel, amennyire kell a kívánt állag eléréséhez. (Számíts rá, hogy kihűlve kicsit sűrűbb lesz.) Várd meg, amíg már nem tűzforró, és akkor keverd bele az ecetet, csipet kurkumát és a fekete sót. A receptben szereplő mennyiség felével kezdd, és kóstold meg! (Így kevesebb vizet vesz fel, és várhatóan kevesebb is elég lesz.)
Még melegen töltsd szét befőttes üvegekbe és zárd le. Ha így teszel, és lezárva hűtőben tartod, akkor akár két hétig is eláll.
A recept forrása: mindenmentes.hu