2022.07.13. 17:20:00 8010 240

Vigyázat, mikotoxin szennyezettség! Erre figyelj!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A mikotoxinok olyan másodlagos metabolitok, azaz anyagcseretermékek, amelyeket különböző penészgombák termelnek, hogy megvédjék magukat a külső veszélytől. A nemespenésszel ellentétben ezeknek a jelenléte koránt sem örvendetes az élelmiszereinkben, olyannyira, hogy globális méretű problémát jelentenek.

Aflatoxin B1 - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Aflatoxin B1

Nagyjából 400 féle mikotoxint azonosítottak már, de a legnagyobb figyelmet a Fusarium-toxinok, az aflatoxinok és az Ochratoxin A kapja, mivel ezek veszélyeztetik leggyakrabban az állati és az emberi szervezet egészségét.

Milyen káros egészségügyi hatása lehet a mikotoxinoknak?

Kis mennyiségben a szervezetbe jutva hamar hasi görcsök és hajmenés figyelhető meg. Rendszeresen a szervezetbe jutva egyes mikotoxinok az immunrendszer károsodását, vese- és májbetegségeket okozhatnak, de akár daganatos megbetegedéseket is előidézhet a mikotozikózis.

Milyen élelmiszerek lehetnek mikotoxinnal szennyezettek?

A mezőgazdasági termékekben már a betakarításkor előfordulhat a penészspóra szennyezettség, de a penészgombák mikotoxintermelését befolyásoló tényezők - pl. a rovarfertőzöttség, a hőmérséklet és a páratartalom - a szállítás, a feldolgozás és a tárolás során is kifejthetik káros hatásukat.
A gabonákon kívül a diófélék, kakaóbab, a gyógy- és fűszernövények, a kávébab, valamint a magvak és az aszalványok hordozzák magukban a legmagasabb kockázati tényezőt. Ezáltal természetesen az ezeket fogyasztó haszonállataink is fertőzöttek lehetnek.

Hogyan kerülhető el a mikotoxin-mérgezés?

Fogyasztóként figyeljünk arra, hogy megbízható forrásból származzanak az általunk vásárolt élelmiszerek. Penészedésnek indult élelmiszert akkor se fogyasszunk el, amikor a penészes rész ki- vagy levágható az ételről.
A megelőzésben nagyobb felelőssége az élelmiszerbiztonság rendszerének (HACCP) van: A fogyasztók egészsége érdekében az élelmiszerek mikotoxin koncentrációját gyakran ellenőrzik, és a maximális megengedett szint fölötti értékkel, azaz közegészségügyi kockázattal rendelkezők nem kerülhetnek forgalomba vagy visszahívásra kerülnek. Kövessük nyomon a Nébih honlapján közzétett élelmiszervisszahívással kapcsolatos értesítéseket a fertőzött élelmiszerek elfogyasztásának elkerüléséért.
Természetesen a fő törekvés az, hogy a mezőgazdasági termelők minél könnyebben tudják visszaszorítani a termények penészspórákkal történő megfertőződésének gyakoriságát.

Forrás: www.intechopen.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egy csepp esély – 50 éves a magyarországi újszülöttkori szűrés

Minden ezredik újszülöttet érinthet valamilyen ritka betegség, és ezek között csaknem 30 olyan van, amelynek korai felismerésére Magyarországon már 1975 óta működik országos szűrőprogram. Az elmúlt fél évszázadban a szűrőközpontokban – 2007 óta Budapesten a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján – több mint 5,6 millió újszülött vérmintáját elemezték, és 3289 olyan gyermeket szűrtek ki, akiknél már az előtt megkezdhették a kezelést, hogy a betegség tünetet okozott volna.

Tavaszi szépségrutin hűvösebb napokra – így ápold bőröd májusban is

Májusi virágzás ide vagy oda, a tavasz nem mindig szól napsütésről és langyos szellőről. A hűvösebb, szelesebb napokon a bőrünk könnyen kiszáradhat, érzékennyé válhat, vagy épp zsírosodni kezdhet a fűtött terek, szél és hőmérséklet-ingadozás miatt. Épp ezért a tavaszi szépségrutin sem lehet egy az egyben a nyári előfutára – finomhangolásra van szükség.

Uzsonnára ajánljuk: lencsekrémes szendvics friss zöldségekkel

Az uzsonna az a napszak, amit hajlamosak vagyunk elhanyagolni – pedig egy jól megválasztott délutáni étkezés segíthet fenntartani az energiaszintet, elkerülni a túlevést vacsoránál, és hozzájárul a kiegyensúlyozott étrendhez. A következő recept egy tápláló, növényi fehérjében gazdag, mégis könnyen emészthető opció, amit gyorsan elkészíthetsz és szállítani is könnyű.