2015.09.07. 16:42:02 14866 396

3 gyógynövény, amivel oldhatod a belső feszültséget
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Jót tesz a léleknek egy bögre forró ital mellett beszélgetni a legjobb barátunkkal. Ha ebbe a bögrébe még valamilyen nyugtató hatású gyógynövényteát is kapunk, akkor egészen biztos, hogy nem fogunk feszülten felállni az asztaltól. A stresszoldás egyik kellemes verziója a gyógynövényes „kúra”.

Nyugtató tea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyugtató tea

Levendula

A levendulának már az illata olyan relaxáló hatással van ránk, hogy nem is kell más a feszültség levezetéséhez esténként, csak egy levendulás fürdő és egy pamutzsák a párnánk alá a gyógynövénnyel töltve. Persze a levendula szörp vagy tea szintén remek hatással lehet az idegrendszerünkre. Kortyolgatás közben szippantsuk be az orrunkon keresztül is finom illatát, hiszen az is nyugtató hatású.

Bővebben a levenduláról>>

LevendulaLevendula

Hogyan készül a levendulatea?

2,5 dl forró vizet öntsük rá 2 púpos teáskanál levendula virágra. Fedjük le, s 10 perc elteltével szűrjük le. Elalvás előtt 1 órával fogyasszunk el egy csészével. Ha az idegeskedés miatt gyomor gondokkal küzdünk, naponta kétszer, étkezések után fogyasszuk a levendulateát. Mézzel és citrommal ízesíthető.

Kamilla

A kamilla hasonló tulajdonságokkal bír, mint a levendula. Melegen kortyolgatva a stressztől ráncos homlokunk kisimul, és szépen lassan megnyugszunk. Ellazít, relaxál és segít a jobb alvásban. A szervezeted a többi „mellékhatásért” is hálás lesz (pl.: gyulladáscsökkentés).

Itt olvashatsz bővebben a kamilláról>>

Kamilla: gyógynövény, gyógytea | Fotó: 123rf.comKamilla: gyógynövény, gyógytea | Fotó: 123rf.com

Hogyan készül a kamillatea?

1 csapott evőkanálnyi kamillavirágból készítünk forrázatot 2 dl forró vízzel, melyet 15 percig lefedve pihentetünk, majd leszűrjük. Mézzel és citrommal ízesíthető.

Citromfű

Idegnyugtató hatása komoly segítség lehet a stressz levezetésében. Esténként fogyasztva az elalvásban is segíthet, akárcsak a levendula vagy a kamilla. A friss és a szárított leveleket is felhasználhatjuk, saját kertünkben is tarthatjuk. Depresszió ellen is ajánlott, sőt még a premenstruációs idegességet is csökkentheti. Miért legyen otthon citromfüved?

CitromfűCitromfű

Hogyan készül a citromfűtea?

A citromfüvet is forrázatként készíthetjük el, így marad a legtöbb hatóanyag benne. Szárított citromfűből egy csapott teáskanálnyit forrázzunk le 2,5 dl vízzel, majd 10 percig áztatjuk és leszűrjük. Ha álmatlanság kínozna, lefekvés előtt langyosan fogyaszd. Étkezések között naponta 2-3 bögre is fogyasztható a melankolikus vagy feszült hangulat ellen.

Tinktúraként napi 3x10 csepp csökkentheti az idegességet.

Citromfüves receptek

Forrás: gyorgytea.hu, timcsi-gyogynoveny.blogspot.hu | Gyűjtötte és írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az érzelmi kiegyensúlyozottság fontosabb, mint gondolnád

Öröm, szomorúság, félelem, düh, csalódottság, unottság. Az érzelmek mindennapi emberi életünk erőteljes befolyásolói. Olyan reakciók, amelyeket különféle események, helyzetek, körülmények, emberek, tapasztalatok váltanak ki belőlünk. Ha megismerjük belső rezdüléseinket, amennyiben kíváncsian és aktívan részt veszünk a „tanulom magam” folyamatában, akkor a tudatos érzelemszabályozás igénye sem fog távol állni tőlünk. Az érzelmi egészségünkre való odafigyelés és munka, ugyanúgy nem hanyagolható el, mint a testi jóllétünkkel való foglalkozás. Mindkettő kifizetődő.

VIZSGAIDŐSZAK: A GYORSÉTELEK ÉS A TÚLZOTT CUKOR- VAGY KOFFEINBEVITEL RONTHATJA AZ EREDMÉNYT

Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, a túl sok cukor, és a túlzásba vitt gyorséttermi, valamint feldolgozott étel csökkentheti a koncentrációt. A Semmelweis Egyetem dietetikusa a mértéktelen koffeinfogyasztás kapcsán pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy álmatlansághoz vezet, holott a megfelelő agyi tevékenységhez a kielégítő alvásmennyiség is nagyban hozzájárul.

3+1 visszautasíthatatlan és egyszerű szendvicskrém reggelire és/vagy uzsonnára

A reggeli gyors készülődés közepette, valamint munkából hazaérkezve ugyancsak jól eshetnek a pofonegyszerűen elkészíthető szendvicsek. Ezekhez a hétköznapi harapnivalókként és vendégváró falatokként ugyancsak helytálló mindenki-kedvence szendókhoz kínálunk most néhány otthon elkészíthető krémet.