7 étel, amit jobb áztatás után fogyasztani
Főzés előtt gyakran áztatjuk be a szárított hüvelyeseket, hogy ezzel is gyorsítsuk a főzési idejüket, de ilyenkor nem csupán az történik, hogy némileg puhább lesz az adott hüvelyes! Az éjszakai áztatás során a fitátok és az oxalátok is távoznak az ételből.
Az úgynevezett “anti-tápanyagok” kiáztatása nem az egyedüli jótékony eredménye az áztatásnak: Egyes növények magjainak és terméseinek fogyasztás előtti vízbe áztatása tápanyagnövelő hatással van, ugyanis a nedvesség hatására elindul a csírázás folyamata.
Ételek, amiket érdemes áztatás után fogyasztani:
Dió
A csonthéjas termés rendkívül fontos Omega-3 forrásunk, emellett szívünk barátja is. Az áztatott dió glikémiás indexe alacsonyabb lesz, mint simán fogyasztva, valamint segít a vércukorszint szabályozásában, ezért cukorbetegek inkább így fogyasszák.
Görögszénamag
A görögszénamag természetes megoldást nyújt a székrekedésre, és a vércukorszint szabályozása miatt a cukorbetegek számára is ajánlott fogyasztani. Főleg áztatott formában! Az emésztésünk egészségének magas rosttartalma miatt előnyös.
Lenmag
Az áztatott kis magocskák élelmi rostban gazdagok, és képesek helyrehozni a koleszterinszint egyensúlyát. Emésztőrendszerünkre szintén pozitív hatással vannak, fogyasztásuk inkább reggel ajánlott.
Mák
A mák áztatás során még hatékonyabb lehet a súlykontroll terén. A fogyni vágyók titkos barátja ugyanis csökkenti a szervezetben lerakódott zsír mennyiségét, mivel a tiamin mellett még remek forrása a pantoténsavnak és a folsavnak is.
Mandula
Áztassuk be egy éjszakára a mandulát, ha azt szeretnénk, hogy táplálóbbá váljon. Ezáltal egészségre gyakorolt pozitív hatásai felerősödnek, pl. memória javítása, magas vérnyomás és koleszterin csökkentése.
Mangó
A gyümölcs vízben történő áztatásával tápanyagban gazdagabbá válik és a fitinsav is kimosódik belőle. Ezen kívül még emészthetőbb is lesz.
Mazsola
Habár a mazsolát sokszor áztatott formában használjuk fel, most cseréljük ki a rumot sima vízre! Hiába tartozik a cukordús aszalványok közé, rendkívül magas az antioxidáns tartalma, ezért mértékkel fogyasztva mégiscsak hasznos a ragyogó bőr eléréséhez. A nők számára kimondottan ajánlott nassolni való a magas vastartalma miatt.
Forrás: www.womansera.com