A burgonya: a konyha mindenese
Ha létezik olyan alapanyag, ami minden háztartás szuperhőse, az a burgonya! Sokoldalú, laktató, és mindig ott van, amikor gyors megoldásra van szükségünk – legyen szó ebédről, vacsoráról vagy akár egy kis extra nasiról. Egy alapanyag, ami egyszerre lehet ropogós sültkrumpli, krémes püré, vagy egy gazdag rakott étel alapja? Igen, ez a burgonya!
A legjobb benne, hogy nem válogatós: jól érzi magát fűszeresen, egyszerűen, vagy akár kicsit extrémebb ízkombinációkban is. Ha nincs sok időd, egy tepsis krumpli némi zöldséggel és sajttal csodákat tehet az éhes gyomroddal. Ha pedig valami villámgyorsra van szükséged, a mikrohullámú sütő is bevethető – igen, a burgonya akár ott is elkészíthető. És valljuk be, ki tudna ellenállni egy jó adag aranybarnára sült hasábburgonyának vagy egy gőzölgő, tejfölös-petrezselymes krumplinak? Senki! A burgonya tehát nemcsak megment minket a konyhai katasztrófáktól, de még boldoggá is tesz. A most következő puffancs igazi téli csemege, ami szíved-lelked megmelengeti egy fagyos téli nap után. A hozzávalók:
2 tojás
1 db hagyma
1 kg krumpli
3 evőkanál liszt
A hagymát és a krumplit reszeld le, a tojásokat verd fel, majd a reszeld hagymával és burgonyával együtt mehet egy magas falún tálba. Keverd össze és add hozzá a lisztet, majd forgasd át azzal is. Közben egy serpenyőben hevíts olajat, majd egy kanál segítségével tegyél kis halmokat a forró olajba a krumplis masszából. Kicsit lapogasd le, és süsd mindkét oldalát aranybarnára. Közepes lángon, oldalanként 3-4 percig süsd. Magában, tejföllel, sajttal, egy kis füstölt lazaccal szuper ebéd vagy vacsora lehet! Sőt, ha hagyma nélkül készíted, almaszósszal fogyasztva remek csemege lesz!
Forrás: brigitte.de