2024.10.15. 08:42:36 6095 207

A divatos nyerskoszt előnyei és hátrányai
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mostanság egyre többet hallunk a nyers táplálkozásról, cikkek, könyvek garmada foglalkozik a témával. Pro és kontra is olvashatunk mindenfélét arról, hogy milyen hatással van a szervezetre, ezért mint úgy általában a különböző étkezési irányzatok semelyikével, ezzel kapcsolatban sem egyszerű igazságot tenni. Mert ahogy bizonyos előnyökkel járhat, nem mentes a kockázatoktól sem. Ezért mindenkinek magának kell eldöntenie, kitapasztalnia, neki mennyire működik ez a fajta étrend. De, hogy mi is ez pontosan és mik az előnyei és hátrányait? Lássuk!

Nyers ételek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyers ételek

Mi számít nyerskosztnak?

A dietetikusok meghatározása alapján azok az ételek, amelyeket 48 °C alatt készítünk el.

Ezen ételek előnyei:

Ha nincs hőkezelés, több tápanyag marad az ételben: a nyers táplálékok, mint a gyümölcsök, zöldségek, magvak, diófélék tele vannak vitaminokkal, antioxidánsokkal és ásványi anyagokkal, amelyek segítik a szervezet optimális működését. Ha ezek hőkezekés nélkül kerülnek az asztalunkra, megőrzik azokat a tápanyagokat, amelyeket a főzés során elveszíthetnénk.

Támogatják a jobb emésztést: rendkívül gazdagok rostokban, amelyek segítik a bélrendszer működését, és a salakanyagok eltávolítását. Megfelelő mennyiségű rost fogyasztásával csökkenthetjük a székrekedés, illetve más emésztési problémák kockázatát is.

Megkíméljük szervezetünket a mesterséges anyagoktól: aki ezt az irányzatot követi, az kerüli a feldolgozott élelmiszereket, amelyek gyakran tartalmaznak mesterséges adalékanyagokat, tartósítószereket és finomított cukrokat. Ez hozzájárulhat a szív- és érrendszeri problémák, valamint egyéb betegségek kockázatának csökkentéséhez. Minden feldolgozott élelmiszer tiltólistás tehát, így a gyorséttermek kínálatáról is egészen biztosan le kell mondanod!

Pozitív hozadék, a súlycsökkenés és energiaszint-növekedése is: sokan tapasztalnak fogyást és nagyobb energiaszintet az életmódváltást követően. Ennek egyik oka, hogy ezek az ételek alacsonyabb kalóriatartalmúak, ugyanakkor telítettségérzetet biztosítanak, ami segíthet elkerülni a túlevést.

És a hátrányok:

A tápanyaghiány kialakulása veszélyes lehet: a nyers ételek gazdagok egyes vitaminokban, például C-vitaminban, a hőkezelés nélküli étrend hosszú távon viszont fontos tápanyagok kiürüléséhez vezethet. Például a B12-vitamin, a D-vitamin és a vas bevitelét gyakran nehezebb biztosítani csupán növényi alapú, nyers ételekből. Ezek fáradtsághoz, vérszegénységhez és csontritkuláshoz vezethetnek. Óvatosan tehát!

A hőkezelés hiánya miatt nagyobb a fertőzésveszély kockázata, a baktériumok és paraziták könnyebben megmaradnak az élelmiszerben, ami ételmérgezéshez vagy más egészségügyi problémákhoz vezethet.

Ahogy fentebb írtuk, a rostok ugyan támogatják az emésztést, de bizonyos nyers élelmiszerek, például hüvelyesek, gabonák nehezebben emészthetők, ha nem főzzük meg őket. És ezek puffadást, gázképződést és hasi fájdalmat okozhatnak, különösen az ezekre érzékenyebb gyomrúaknál.

Körülményes: ugye előtted is felvillan, hogyan lehet ezt hosszú távon változatosan fenntartani? Illetve, ha csak például a nagy közös családi ebédeket nézzük… plusz munkát jelenthet külön az ilyenfajta alternatívákat is elkészíteni.

Ez az életmód rengeteg előnnyel bírhat, de nem mindenki számára ideális választás. Ezért mielőtt bárki áttérne rá, érdemes konzultálni egy dietetikussal vagy orvossal, hogy elkerülje az esetleges egészségügyi kockázatot.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Melegítő tavaszi édesburgonya-krémleves gyömbérrel és kókusztejjel

A tavasz kiszámíthatatlan — egyik nap virágillatú napsütés, másnap ködös, szeles hűvösség. Az ilyen időszakokban a lelkünk és a testünk is egy kis extra melegségre vágyik. Habár a téli nehéz ételek ideje már elmúlt, mégis jól esik valami melengető, mégis könnyed fogás. Ez a selymes édesburgonya-krémleves épp ezt nyújtja: melegséget, táplálást és egy kis egzotikus csavart is a gyömbér és kókusztej jóvoltából.

Egy csepp esély – 50 éves a magyarországi újszülöttkori szűrés

Minden ezredik újszülöttet érinthet valamilyen ritka betegség, és ezek között csaknem 30 olyan van, amelynek korai felismerésére Magyarországon már 1975 óta működik országos szűrőprogram. Az elmúlt fél évszázadban a szűrőközpontokban – 2007 óta Budapesten a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján – több mint 5,6 millió újszülött vérmintáját elemezték, és 3289 olyan gyermeket szűrtek ki, akiknél már az előtt megkezdhették a kezelést, hogy a betegség tünetet okozott volna.

Tavaszi szépségrutin hűvösebb napokra – így ápold bőröd májusban is

Májusi virágzás ide vagy oda, a tavasz nem mindig szól napsütésről és langyos szellőről. A hűvösebb, szelesebb napokon a bőrünk könnyen kiszáradhat, érzékennyé válhat, vagy épp zsírosodni kezdhet a fűtött terek, szél és hőmérséklet-ingadozás miatt. Épp ezért a tavaszi szépségrutin sem lehet egy az egyben a nyári előfutára – finomhangolásra van szükség.