A maradék leveszöldség utóélete – Nem kell, hogy a kukában landoljon!
Nagy sláger nálunk a húsleves, a család minden tagja előszeretettel szürcsölgeti vasárnapi ebédek alkalmával. Ám még nem igazán fordult elő az, hogy sikerült volna eltalálni az arányokat. Mert megtörtént már, hogy a léből maradt sok, belevaló nélkül. De megesett már, hogy a zöldséggel estünk túlzásba.
Míg a maradék leves lefagyasztható, vagy akár csak cérnametélttel másnap, harmadnap is fogyasztható, addig a zöldséges újrahasznosítása kissé bajos… volt eddig! Mert most adunk néhány szuper tippet, mi készülhet a levesben főtt finom répákból, karalábékból, fehérrépából, burgonyából!
Köretnek sem utolsó!
Egy finom sült húshoz, gyors fasírthoz szuperül passzolnak a levesben főtt zöldségek. Ehetitek „csak” főtten, megmelegítve. De pakolhatod őket tepsibe, leöntheted némi olajjal, zsiradékkal és betolhatod pár percre a forró sütőbe, hogy kicsit megpiruljon.
Egy jó saláta sose rossz!:-)
Szeld fel a zöldségeket, tedd őket egy tálba. Készíts egy egyszerű öntetet olaj, ecet, tetszőleges fűszerek felhasználásával. A fűszerezéskor itt is vedd figyelembe, hogy a leves elkészítésekor már szívtak magunkba a zöldségek annak finom ízéből! Öntsd nyakon az öntettel a zöldségeket és már kész is. Melegen és hidegen is tálalhatod!
Leves híján előétel!
Ha nincs leves, de a főfogás előtt még jól esne pár falat, mustárral, esetleg valamilyen gyors szósszal fogyasztva tökéletes előétel lehet a maradék zöldségekből.
Legyen belőle újra leves!
Használd ki a zöldségek finom, húsleveses ízét! Egy edényben pirítsd hagymát, dobd rá a felkockázott zöldségeket, öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. De ha maradt egy kevéske húsleves, az is mehet rá. Főzd össze, ízlés szerint fűszerezd, tegyél bele egy kevés tejszínt, kókusz- vagy zabkrémet, majd egy botmixerrel pürésítsd!
(Ne) golyózz be!
Szuper zöldséges-sajtos fasírtgolyókat is készíthetsz belőle, gyors ebéd vagy vacsora gyanánt. ehhez a zöldségeket törd össze villával, adj hozzá reszelt sajtot, ízlés szerint fűszerezd. Majd mehet hozzá annyi zsemlemorzsa, hogy jól gyúrható masszát kapj. Ebből formázz golyókat, és mehetnek is a 180 ⁰C-os sütőbe. (Ha szükségesnek érzed, 10 perc után visszaveheted a hőfokot 160 ⁰C-ra.) 20-25 perc alatt kész is!
Kend a kenyeredre!
Tetszőleges fűszerekkel, kevéske tejszínnel, kókuszkrémmel, esetleg vajjal turmixold össze a zöldségeket és kend friss kenyérre vagy pirítósra!
Ötlet: zoldmami.hu, sobors.hu, nosalty.hu