A rizsfőzés „kulisszatitka”: többé nem rontod el
Az egyik legnagyobb mumus a konyhában, - legalábbis nekem - a rizsfőzés. Ragad, szétesik, kemény marad vagy pont jó lesz, általában eléggé lutri a végkimenetel… De, hogy ne kelljen rizikózni, és az eredmény garantáltan jó legyen, nézzük nekem például mi vált be.

Sokféle praktika létezik, hogy mitől lehet jó a főtt rizs: áztasd be, mosd meg, pirítsd stb. Nem állítom, hogy ezek nem működhetnek, de mutatok egy olyat, ami nekem bejött, és azóta mindig így csinálom. Ha neked is ez a titkod, akkor üdv’ a klubban, ha nem, akkor próbáld ki!
Általában 4 személyre készítem a köretet. Hozzávalók:
40 dkg „A” minőségű rizs (hagyományos)
víz
csipet só
Amire szükséged lesz még:
egy bögre
átlátszó üvegfedelű lábos
Elkészítés:
Minden az arányokon múlik: 1 adag rizs, 2 adag víz! (a bögre a mérce)
Feltesszük egy lábasban a két adagnyi vizet, ha forrni kezd, beletesszük a sót. A bugyogó vízbe szórjuk a rizst, elkeverjük, levesszük a lángot kicsire, majd lefedjük. Az a jó, ha lassan, gyöngyözve fő, nem lobog. Ne felejtsük el néha megkavargatni egy fakanállal.
Körülbelül 15-20 percig főzzük kis lángon, gyöngyözve. Ez idő alatt az összes vizet felveszi, és a lábosban keringő gőz is sokat segít, hogy megfelelő állagúra puhuljon. (Ne emelgessük a fedőt készítés közben!)
Miután elkészült, és már nincs rajta folyadék, zárjuk le, és hagyjuk még öt percig a fedő alatt gőzölögve állni.
Tipp: Zamatosabb ízt kapunk, ha az elején a főzőlébe teszünk néhány szál petrezselymet.