A sütőtök varázsa – Ősz kedvenc alapanyaga
Ahogy beköszönt az ősz, a piacok és konyhák királynője kétségkívül a sütőtök! Ez a napsárga csoda nemcsak finom, hanem igazi vitaminbomba is – tele van A-vitaminnal, rostokkal és antioxidánsokkal, így az immunrendszered legjobb barátja lehet a hűvösebb napokon.
A legjobb benne, hogy rendkívül sokoldalú: készülhet belőle selymes krémleves, fűszeres püré, tésztafeltét, sőt, még sütemény is! Diétázók is bátran fogyaszthatják, hiszen kalóriaszegény, mégis laktató, így bűntudat nélkül élvezhetjük az ízét. Most pedig megmutatjuk, hogyan lesz belőle egy szaftos, illatos, villámgyorsan elkészíthető kevert süti, ami garantáltan elhozza az otthon melegét. Egy szelet ebből, és máris úgy érzed, mintha az ősz legfinomabb pillanatait majszolnád!
Hozzávalók:
40 dkg liszt búzaliszt
40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
30 dkg sütőtök
1 kocka élesztő
2 evőkanál vaj
2 evőkanál méz
2 teáskanál só
fél teáskanál ánizsmag
ízlés szerint tökmag
A tököt hámozd meg, vagy kapard ki a húsát és aprítsd fel, majd főzd puhára. Ha kihűlt, pürésítsd. A lisztet tedd egy tálba, szórd bele az élesztőt és a még meleg sütőtökpürét. Keverd össze, majd mehet bele a vaj, a só és az ánizs. Ha szereted a tökmagot, ebben a fázisban kell beleraknod az aprított magokat. Meleg helyen fél órát pihentesd a tésztát, majd alaposan dolgozd át. Tedd zsiradékkal kikent, liszttel megszórt formába, a tetején vagdosd be, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 30-65 perc alatt süsd készre.
Forrás: brigitte.de